onsdag 10. mai 2017
Dagens og framtidens arbeidsmarked utfordrer oss som organisasjon. Trolig må vi satse på mer vertikal organisering.
Antallet arbeidstakere med høyere utdanning blir stadig høyere. I 2030 vil flertallet av alle yrkesaktive være en del av denne gruppen. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) vilhele 80 prosent av alle nye jobber de neste 15 år vil kreve høyere utdanning.
Teknologiutviklingen i arbeidslivet medfører endringer i arbeidsoppgaver og kompetansekrav. Dette utfordrer også faste organisasjonsgrenser i LO. Industri Energi mener LO må jobbe for mer vertikal avtalestruktur med målsetning om at en større del av de ansatte i samme bedrift skal være omfattet av samme tariffavtale og medlem i samme forbund.
Vi sloss for rettigheter, sikre og trygge arbeidsplasser, bærekraftig industri og gode rammevilkår. Dette igjen krever at vi opprettholder vår styrke gjennom jevn medlemsvekst. Vårt største vekstpotensial vil være blant ansatte med høyere utdanning, og vi må derfor sørge for at vi har avtaler som gjør det mulig for oss å rekruttere dem.
– En vertikal modell samler de ansatte overfor arbeidsgiverne og er tilpasset et samfunn der skillene mellom operatører, administrative, teknisk og ledende personell er flytende og mer utydelig enn tidligere. Denne måten å organisere på har vi god erfaring med i oljeindustrien, sier Morten Ødegård, som arbeider ved Yara Norge, avdeling Porsgrunn, og er forbundsstyrerepresentant i Industri Energi.
Seirene har vi fått fordi vi er en stor- og slagkraftig organisasjon. Ved å kunne organisere fra bunn til topp i en bedrifter, gjennom vertikal avtalestruktur, får vi en unik styrke, vi kan da nytte oss av stordriftsfordeler, utnytte kompetanse på alle nivåer, slik at vi bedre kan møte morgendagens utfordringer.