onsdag 15. april 2015
Ryktene svirrer i luften. Dagens Næringsliv melder at 2400 ansatte sannsynligvis må gå i løpet av det neste året i Statoil.
-For meg og tillitsmannsapparatet er dette for øyeblikket en teoretisk øvelse hvor man tenker på et tall, sier Stamnes.
-Vi arbeider hardt for å unngå oppsigelser i Statoil
Per Steinar Stamnes
Kompetanse forsvinner
Situasjonen i dag har en parallell til 2008 og 2009 hvor oljeprisen også beveget seg under 60 dollar.
-Vi mistet utrolig verdifull kompetanse den gang, og det viste seg fort at mange av dem som tok sluttpakke leide seg inn igjen med god fortjeneste. Det kaller jeg dårlig planlegging og dårlig økonomi for Statoil. Vi må ikke sette oss i samme situasjon nok en gang hvor erfarne og dyktige medarbeidere må slutte. Fra 2016 igjen vil vi mangle fagarbeidere til de prosjektene Statoil har vedtatt å gjennomføre. Johan Sverdrup-feltet og andre store utbygninger står i kø, sier Stamnes.
Fagforeningene har lenge advart mot Statoils enorme investeringer i nye prosjekter, spesielt internasjonalt.
-Man gir full gass når oljeprisen er høy, og full brems når oljeprisen beveger seg nedover, sier han
.
Stamnes sier at dette ikke er en ny situasjon.
– Det har vært topper og bunner så lenge Statoil har eksistert..I en syklisk bransje som olje, burde ledelsen ta høyde for dette. Vi etterlyser planer for en jevnere produksjonstakt, slik at vi får forutsigbarhet med den bemanningen som er nødvendig.
Tidlig pensjon
Sokkellederen understreker at det ikke finnes en eneste uttalelse fra ledelsen i Statoil om at 2400 ansatte må gå i den nærmeste fremtid.
-Men, det er klart at vi blir bekymret hvis det kommer en slik beslutning. Nå har man en rekke virkemidler som kan tas i bruk hvis verst tenkelig situasjon oppstår. Det er riktig at det finnes tiltakspakker, hvor tidlig pensjon er en mulighet. Det skal uansett gjennomføres gode prosesser før en beslutning, og det skal forhandles. Vi skal gjøre alt som er mulig for å unngå oppsigelser, sier Per Steinar Stamnes.