Utenlandskabler truer norsk gasseksport til Storbritannia

Spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi
Spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi

torsdag 25. juni 2015

Nylig la analyseselskapet Markedskraft AS frem følgende fremtidsscenario: Eksport av vannkraft til Storbritannia vil erstatte gass som Norge eksporterer til britene i dag. Milliarder står på spill.

-Det er ingen tvil om at norsk gasseksport og industrien på land gjennom krafteksport og høyere kraftpriser blir hardt rammet, sier spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi.

-I 2014 ga olje-og energiminister Tord Lien konsesjon til Statnett for eksport av vår vannkraft til utlandet. Denne kraften vil erstatte gasskraft og dermed redusere gassprisene betydelig i de markedene vi eksporterer gass til. Dette kommer på toppen av EUs energieffektiviseringsvedtak som også reduserer gassetterspørselen, sier Vollsæter.

Milliardinntekter kan forsvinne til AS Norge.

Etterspørsel

-Elektrifisering og kabler er to tiltak som er ment å øke etterspørselen etter kraft og dermed øke kraftprisene. Regningen for dette er godt beskrevet i Europautredningen fra 2012. Det er forbrukerne og industrien som må betale, sier Vollsæter.

Han understreker at Norges energipolitikk i økende grad vil gi store negative konsekvenser for sysselsettingen offshore og på land.

-Det kan umulig være en rettferdig politikk eller positiv samfunnsøkonomi å pålegge kraftbrukere å betale for en kabel som øker kraftkostnaden for hele landets næringsliv og innbyggere i Norge. Samtidig vil det redusere gasseksporten og gassprisene i ett marked som tar unna om lag 25 prosent av all norsk gasseksport. Kraftkablene underminerer både den viktige kraftforedling til metaller og legeringer, og gasseksporten som er Norges viktigste inntektskilde fra sokkelen i fremtiden, sier han.

Monopol

Industri Energi har i mange år krevd at kablene skrinlegges. Ikke nok med at Norge har 6000 megawatt med eksisterende eksportkapasitet allerede, men enn vi behøver i dag. Kablene øker kraftprisen for alle kraftkunder, og nettleie for den viktige foredlingsindustrien. Kablene betales av sluttbrukerne gjennom monopolet som Statnett har over nettleien i Norge, mens den «positive» samfunnsøkonomien er grunnet i økt kraftpris i hele Norge.

-Økt kraftpris er kun til fordel for kraftselskap, noen kommune og til dels Staten. Samlede økonomiske tap, inkludert inntekter i foredlingsindustrien og gassinntekter, medfører store tap for AS Norge. Selvsagt skal kraftselskap ha inntekter, men balansen mellom kraftselskapenes inntekter og annen industri og samfunnet må sees i helhet. Krafteksport erstatter gasskraft og krafteksporten øker kostnadene for industrien som foredler kraft. Disse industriene står for brorparten av Norges eksport, og sysselsetter titusenvis av kompetente arbeidere,sier Vollsæter

Enorme tap

Industri Energi setter et stort spørsmål ved hvorfor departement og Stortinget ikke inkluderte disse ekstremt viktige faktorene i det samfunnsøkonomiske regnskapet. Tapene som utenlandskabler påfører norsk gasseksport, oljeselskapene, og i enda større grad Staten, kan bli enorme.

-Krafteksport medfører åpenbart store samfunnsøkonomiske kostnader for store deler av industrien og tap i Norges viktigste eksportnæringer. Når myndighetene og statlige selskaper legger til grunn samfunnsøkonomi og samfunnsøkonomiske prinsipper, er det et brudd på anerkjent metodikk og allment kjente prinsipper å ikke inkludere åpenbare konsekvenser for andre sektorer i næringslivet, sier Geir Vollsæter.

Oppsummering på engelsk av Markedskraft sin rapport for Industri Energi