torsdag 15. april 2021
-Gjennom konsesjonssystemet sikrer vi et jevnt og forutsigbart aktivitetsnivå, som igjen trygger arbeidsplasser og bidrar til ringvirkninger, skriver Industri Energi i et høringsinnspill om TFO2021.
Regjeringen har i forbindelse med TFO2021 foreslått at ytterligere 84 nye blokker inkluderes i dette området. Fire av disse er i Nordsjøen, 10 i Norskehavet og 70 i Barentshavet. Departementet tar sikte på å gjennomføre TFO2021 i tråd med vanlig tidsplan. Det vil si utlysning med en søknadsfrist i 3. kvartal 2021 og tildeling i januar 2022.
Industri Energi er i sitt høringsinnspill positiv til forslaget fra regjeringen. Forbundet skriver at det er avgjørende å føre en forutsigbar og ansvarlig konsesjonspolitikk. – Gjennom konsesjonssystemet sikres et jevnt og forutsigbart aktivitetsnivå, som igjen trygger arbeidsplasser og bidrar til ringvirkninger, skriver forbundet i høringen.
Tildeling av leteareal på norsk kontinentalsokkel skjer gjennom to likestilte konsesjonsrunder, nummererte konsesjonsrunder og såkalte tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO). TFO fokuserer på de modne delene av sokkelen hvor geologien er kjent og infrastrukturen er godt utbygd. Disse rundene skjer årlig.
I modne områder gjør man oftere mindre funn som ikke kan forsvare en selvstendig utbygging, men som kan være lønnsomme når de kan utnytte eksisterende eller planlagt infrastruktur. Tidsriktig utforskning av disse områdene er derfor viktig.
«Industri Energi ønsker å understreke betydningen av en høy, jevn og forutsigbar konsesjonspolitikk for å sikre aktiviteten på norsk sokkel. Tildeling av nye lisenser og letevirksomheten sysselsetter mange ansatte på leterigger og skip knyttet til denne aktiviteten. Nye funn gir igjen et nødvendig og viktig bidrag til verdiskapning og sysselsetting i hele verdikjeden til olje- og gassnæringen over hele landet» skriver forbundet.
Det påpekes at petroleumsvirksomheten i Norge skjer under strenge krav til helse, miljø og sikkerhet. Og at det legges stor vekt på å sikre god sameksistens med andre brukere av havet.