torsdag 15. september 2016
Når strømprisene øker med en øre, gir det ti millioner kroner i ekstra utgifter per år for Elkem Salten. Industri Energi jobber massivt mot den planlagte prisøkningen for å sikre rammevilkårene til kraftforedlende industri.
– En øre økning på strømprisen betyr ti millioner ekstra utgifter i året for oss. Prisen på strøm har svært mye å si for vår drift. Derfor er det vitalt for oss å få langsiktige kontrakter med gunstig pris, forteller hovedtillitsvalgt Jan-Harald Karlsen i Industri Energi ved verket til Elkem i Salten.
Strømprisen er med andre ord vital for å sikre arbeidsplasser og verdiskapning i Norge.
Les også: Norsk industri tjener på det grønne skiftet
Utenlandskablene øker strømprisen kraftig
Industri Energi jobber aktivt mot å bygge strømkabler til utlandet.
– Dette er kabler som Norge ikke trenger og som gjør at vi får inn lite klimavennlig kraft fra utlandet. Det er forbrukerne i Norge og den kraftforedlende industrien vår som får regningen, både for nettinvesteringene og i form av økte kraftpriser, kommenterer Vollsæter.
Ifølge rapporten Nordic Energy Technology Perspectives 2016, som er utarbeidet av International Energy Agency (IEA), kan prisen på strøm fordobles fra 2020 til 2030, og da være på 50 øre/KWh. Den planlagte byggingen av kraftkabel til Storbritannia er vesentlig for den anslåtte prisøkningen. Samtidig vil også en kraftig økning i karbonprisen bidra til økning i strømprisen, som følger av at kvotemarkedet strammes inn, ifølge rapporten.
Jobber for trygge, langsiktige arbeidsplasser
Elkem i Salten produserer silisium som blant annet brukes i solceller og mobiltelefoner. Gunstig kronekurs bidrar til at driften i dag går godt i pluss, men planene om å øke strømprisen ytterligere er svært dårlig nytt for all kraftforedlende industri i Norge.
– Å jobbe mot beslutningstakere, er noe av det viktigste vi gjør. Å sikre gode rammevilkår for næringslivet er vitalt for dagens arbeidsplasser og verdiskapning men og for vekst og økt sysselsetting i fremtiden. Sjokkpriser på strøm kan ødelegge for og faktisk ta knekken på den viktige industrien vår, poengterer Vollsæter.