onsdag 8. august 2018
– Det at vi fortsetter å eksportere kraft, selv nå som fyllingsgraden nærmer seg historiske lavnivå, driver strømprisen unødvendig høyt opp og rokker ved folks tillit til norsk energipolitikk, sier Frode Alfheim i Industri Energi.
– Og det viser hvor viktig det er at vi har fått på plass en avtale om stans i videre kabelbygging.
Tirsdag 7. august snakket forbundsleder Frode Alfheim på EnergiRikekonferansen i Haugesund, som hvert år samler representanter fra kraft- og energibransjen, politikere og andre næringsaktører. Her advarte han mot prisøkende krafteksport og utenlandskabler, og tok til ordet for en energipolitikk for folk flest og industrien.
– Den voldsomme debatten EUs tredje energimarkedspakke og ACER i vinter, må sees i lys av frustrasjon som har bygd seg opp over mange år over den nasjonale kraftpolitikken som har blitt ført her til lands, sier Alfheim.
– Regjeringen har gjennom flere år ført en målrettet politikk for å øke strømprisene gjennom å bygge flere utenlandskabler, utdyper han.
Fra alene til bred allianse
Industri Energi har i mange år stått relativt alene med å kjempe for å stoppe flere utenlandskabler, men nå er dette snudd på hodet.
– Vi har nå bred motstand, inkludert stortingsflertallet. Og vi har lykkes med å bygge opp en fantastisk allianse innad i LO og fagbevegelsen, sier Alfheim.
– Nå bør kraftbransjen respektere Stortingsflertallet og befolkningen, sier han, og understreker:
– En energipolitikk for folk flest og industrien, vil øke den folkelige oppslutningen om den.
Vant frem med kabelstans gjennom ACER-debatten
Debatten om EUs energibyrå ACER og den såkalte tredje energimarkedspakka skapte i vinter et enormt engasjement i befolkningen. For oss var det i denne debatten viktig å stanse videre kabelinvesteringer og den planlagte NorthConnect-kabelen fra England til Skottland.
– Det var en utrolig viktig seier vi fikk igjennom da EUs tredje energimarkedspakke og ACER ble behandlet i mars, sier Frode Alfheim.
– Dermed fikk vi også stanset planene om å bygge eksportkabelen NorthConnect, forklarer han.
I tillegg slår avtalen fast at det er ingen tvil om at eierskapet tilhører det norske folk og skal forvaltes til det beste for allmennheten.
– Det er dette verdigrunnlaget norsk energipolitikk må bygge videre på, og det er dette som må ligge til grunn i de kommende diskusjonene om EUs fjerde energimarkedspakke, sier Alfheim.
Allerede i sommer kom beviset på hvor viktig det var
Denne sommeren har vist hvor viktig kabelstans-avtalen var for norsk energipolitikk.
– Tørrlagte vannmagasiner og de ekstreme strømprisene vi har fått i sommer, er synlige beviser på hvor viktig det er at vi vant frem med kravet om kabel-stans: Det siste folk flest og industrien trenger nå, er flere kabler som bare vil øke prisene ytterligere, sier Alfheim, og legger til:
– Det at vi fortsetter å eksportere kraft, selv nå som fyllingsgraden nærmer seg historiske lavnivå, driver strømprisen unødvendig høyt opp for forbrukerne og rokker ved folks tillit til norsk energipolitikk.
Eksporter til E24 om strømkrisen:– I verste fall må tungindustrien stanse produksjonen
Det er eksport av industriprodukter som virkelig skaper merverdi – ikke uforedlet vannkraft
Frode Alfheim legger stor vekt på vannkraft som viktig industriell innsatsfaktor, og at det er mye bedre å bruke den til å lage industriprodukter enn å eksportere den uforedlet.
–Det det som virkelig gir merverdi er eksport av foredlet kraft – altså eksport av de varene vi lager i den kraftforedlende industrien, som aluminium.
Vi trenger EØS-avtalen
Industri Energi vil i forbindelse med Vinterpakken (EUs fjerde energimarkedspakke) jobbe hardt for at avtalen i Stortinget følges opp slik at vi kombinerer en energipolitikk for folk flest i Norge med fortsatt stor oppslutning om EØS-avtalen.
– Slik kan vi sikre industrien både gode hjemlige rammevilkår, og stabil markedstilgang, sier Alfheim og presiserer:
– For la det bare være helt klart: Vi er for EØS og frihandelsavtaler. Som liten, eksportrettet økonomi er vi helt avhengige av den markedsadgangen det gir.