Sterk fagforening sikret fast ansettelse for åtte medlemmer i Ewos

Terje Rekdal, hovedtillitsvalgt i forprodusenten Ewos Florø.
Terje Rekdal, hovedtillitsvalgt i forprodusenten Ewos Florø.

fredag 3. februar 2017

– Bruk av midlertidige arbeidskontrakter er et stort problem i fôrbransjen, og jeg vil gi honnør til hovedtillitsvalgt Terje Rekdal i Ewos Florø. Takket være hans iherdige innsats fikk åtte midlertidige ansatte fast arbeid nylig, sier forbundssekretær Egil Kristiansen i Industri Energi.

– Vi er glade på vegne av våre åtte medlemmer, som nå endelig er blitt fast ansatte, sier Terje Rekdal.

Fast ansettelse

Det var Arbeidsmiljølovens §14.9 som de tillitsvalgte kjørte på i denne saken, hvor det heter seg at arbeidstaker skal ansettes fast. Avtale om midlertidig ansettelse kan likevel inngås når arbeidet er av midlertidig karakter.

– Bedriften gikk til slutt med på våre krav. Det har i lengre tid pågått en diskusjon om midlertidige ansettelser. Rett før jul fikk fagforeningen gjennomslag for at de åtte midlertidige ansettelsene skulle omgjøres til faste stillinger, sier Rekdal.

Egil Kristiansen sier at gjennombruddet kom etter grundig tillitsvalgtarbeid.

– Det handler om å sette seg inn i lovverket, sjekke arbeidsavtaler, holde trykket oppe, og aldri gi seg, sier han.

Omsetningen av fiskefôr er høyere i sommerhalvåret enn i vinterhalvåret. Den økte aktiviteten i sommerhalvåret dekkes i stor grad opp ved «sesongansettelser, forteller Egil Kristiansen.

 

Forbund i ryggen

– Problemet med sesongbegrepet tøyes svært langt. Ofte varer ansettelsene fra seks til no måneder, av og til lengre. Vi har opplevd eksempler på sesongansettelser som har strukket seg over halvannet år. Kravet om flere fast ansatte er reist med styrke ved flere av fabrikkene, sier han.

Det er ikke kollektiv søksmålsrett på dette området. Det er den enkelte selv som må gå til søksmål hvis man vil prøve lovligheten av den midlertidige kontrakten.

– Selv med et helt forbund i ryggen, er det tungt å gå til søksmål mot bedriften man ønsker å jobbe i. Derfor er det nødvendig med sterke fagforeninger og offensive tillitsvalgte som tar diskusjoner med ledelsen på bedriften, slik som på Ewos Florø, sier Egil Kristiansen.

Ewos leverer fôr til kunder i fiskeindustrien. Industri Energi har 67 medlemmer ved bedriften. Ewos har tre fabrikker i Norge. Ewos Florø beskrives på hjemmesidene til bedriften som Norges største og verdens mest moderne anlegg i sitt slag.