onsdag 7. oktober 2015
– Regjeringen kommer med svært få tiltak for å dempe nedgangen i oljeindustrien. Dette til tross for at dette er hovedkilden for velferdsstatens inntekter, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Han peker på at regjeringen henter en rekordhøy andel av statsbudsjettets inntekter fra Oljefondet. På tross av dette kommer ikke regjeringen med noen tiltak for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i en næring som sliter i motbakke, men er forventet bedring om få år.
– Det er mange investeringsbeslutninger som kunne blitt vedtatt om regjeringen hadde fulgt det som står om tiltak for økt utvinning i regjeringserklæringen, sier Frode Alfheim.
Han er skuffet over at det ikke ligger flere tiltak for å holde aktiviteten oppe i oljeindustrien i statsbudsjettet for 2016.
– Vi forventer at aktiviteten tar seg opp igjen i løpet av et par år, noe finansminister Siv Jensen også påpekte i sin tale i dag. Det derfor uforståelig at regjeringen ikke gjør noe for å beholde arbeidsplassene i industrien, sier Alfheim.
Skuffet over manglende permitteringsendring
Ett av tiltakene Industri Energi har foreslått er at bedrifter får mulighet til å permittere ansatte i opptil 52 uker, som er en økning fra dagens 30 uker. Forbundet er skuffet over at regjeringen ikke vil bruke regelendringen som et tiltak mot den massive nedbemanningen i oljebransjen.
– Bedriftene bør velge å permittere foran å si opp. Det er svært viktig både for den enkelte og industrien at vi ikke mister nøkkelkompetansen der ute, sier nestleder Frode Alfheim.
Forbundet krever også at antall arbeidsgiverdager senkes fra ti til tre dager.
Avskrivningsendring kunne gitt nye investeringer
Industri Energi er positive til at regjeringen senker selskapsskatten fra 27 til 25 prosent og styrker Klimateknologifondet (Enova), noe som gagner den landbaserte industrien.
Vier dog skuffet over at dette ikke ble kombinert med bedre avskrivningsordninger. Den økte fortjenesten kan da i større grad brukes på nye investeringer som kan øke effektivitet og sysselsetting.
Frykter stor pengebruk gir høy kronekurs
Nestleder Frode Alfheim er bekymret for at den rekordhøye pengebruken i årets budsjett kan føre til en økt kronekurs, noe som vil være negativt for den eksportrettede industrien.
– Den lave kronekursen de siste årene har vært veldig gunstig. Vi ser derfor med bekymring på at finansminister Siv Jensen legger opp til en rekordhøy bruk av oljepenger. Det kan føre til at kronekursen stiger igjen, sier han.