Statsbudsjettet 2016: Positivt at Regjeringen satser mer på næringsrettet forskning

Spesialrådgiver Inger hoff i Industri Energi.
Spesialrådgiver Inger hoff i Industri Energi.

torsdag 8. oktober 2015

– Selv om vi er skuffet over Regjeringens manglende tiltak i Statsbudsjettet for å håndtere de utfordringene oljenæringen nå står ovenfor, er det positivt at bevilgningene til DEMO 2000 øker med 100 millioner, og at Oljedirektoratets kartlegging av Barentshavet styrkes, sier Inger Hoff i Industri Energi.

– Vi er glad for at Regjeringen har tatt våre innspill til etterretning, og styrker oljenæringen på lang sikt ved å gi økte midler til næringsrettet forskning og Oljedirektoratets kartlegging av Barentshavet, sier Hoff. Forbundet er allikevel skuffet over at regjeringen kommer med svært få tiltak for å dempe nedgangen i oljeindustrien nå. Dette til tross for at denne næringen er hovedkilden for velferdsstatens inntekter.

En solid satsning på næringsrettet forskning muliggjør norsk konkurransekraft

– En bevisst satsning på petroleumsforskning muliggjør at petroleumssektoren også i fremtiden vil være Norges viktigste næring, og en global teknologidriver, sier spesialrådgiver Inger Hoff.

-Det er på norsk sokkel vi utvikler de gode løsningene. Dette gir oss internasjonal konkurransekraft, og bidrar til at leverandørindustri er Norges nest største eksportnæring.

Hun understreker videre at det er spesielt gledelig at teknologiprogrammet DEMO 2000 ble styrket med 100 millioner kroner.Formålet til DEMO 2000 er å kvalifisere og pilotere ny teknologi som vil bidra til å redusere kostander, øke effektiviteten og forbedre ytelsen på norsk sokkel.

Kartlegging av Barentshavet er et viktig tiltak for langsiktig ressursforvaltning

I budsjettet foreslår også Regjeringen å bevilge 173 millioner kroner til å fortsette den geologiske kartleggingen av Barentshavet.

Kunnskap og kjennskap til norsk kontinentalsokkel er i følge forbundet helt avgjørende for å kunne drive en ansvarlig og langsiktig ressursforvaltning. Det er antatt at det er store forekomster av olje- og gass i Barentshavet.

Hoff mener denne bevilgningen er et viktig steg for å øke kunnskapen om dette havområdet, og den synliggjør langsiktigheten av oljenæringen.

– Vi forventer at kartleggingen vil gi økt sysselsetting og ringvirkninger både for den nordlige landsdelen og resten av landet, sier hun.