fredag 22. september 2017
Statoil har to år før fristen nådd sitt mål om å redusere CO2-utslipp fra norsk sokkel med 1,2 million tonn årlig fra 2008 til 2020.
Reduksjonen i utslipp tilsvarer det årlige utslippet fra 600.000 personbiler eller nesten hver fjerde personbiler på norske veier, skriver Statoil i en pressemelding. Det var i 2008 at petroleumsindustrien, i regi av Konkraft, satte seg et samlet mål om å redusere utslipp med én million tonn CO2 per år mellom 2008 og 2020.
228 tiltak på norsk sokkel
Nå i 2017 har Statoil klart å redusere utslippet med 1,2 million tonn. De siste ni årene har selskapet gjennomført 228 tiltak for å forbedre energibruken innenfor fakling, produksjonsprosesser, gasskompressorer og gassturbiner. Tiltakene er gjennomført på eksisterende plattformer og felt hvor det er mulig å tilpasse og drive med så lave utslipp som mulig.
Selskapet viser til at blant annet utslippet fra å brenne gass til fakkel er redusert med 140.000 tonn CO2 siden 2007. Måten som brukes til produksjon av drikkevann på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen er også endret. Det i seg selv bidrar til en CO2-reduksjon på rundt 4.800 tonn i året.
Klimautfordringen tas på alvor
Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi mener resultatet er imponerende. Hun understreker at dette ikke hadde vært mulig uten den unike kompetansen og teknologien som norsk oljeindustri har tilgang til.
– Dette viser også at oljeindustrien tar klimautfordringen på største alvor. Reduksjonen i utslipp er summen av hele 228 ulike tiltak. Her er det mange oljearbeidere som har stått på for å finne mer klimavennlige løsninger. Altså bidrar våre medlemmer i Statoil til reduksjon i klimautslipp hver dag, sier hun.
Vi er en del av løsningen!
Industri Energi er tydelige på at norsk olje- og gassindustri er en del av klimaløsningen. Aller helst bør norsk sokkel fungere som et globalt laboratorium for å utvikle klimateknologi. Norsk industri på land og til havs er helt i front når det gjelder teknologiutvikling. Utslippene fra norsk petroleumsproduksjon er nå under halvparten av gjennomsnittet i verden.
– For å nå klimamålene er vi helt avhengig av teknologien og kompetansen som våre medlemmer og andre ansatte i olje- og gassindustrien har, sier Bakkerud.