onsdag 28. oktober 2015
Etter 20 år som skiftarbeider merker Kjell Gundersen (59) at lange netter på jobb begynner å gå utover søvnen og helsa. Spesielt etter at bedriften han er ansatt i har gått fra tre til fem skift, med arbeidsintensive helger. Nå håper han at Industri Energis konferanse om helse og skiftarbeid vil gi han og kollegaene på Chemring Nobel AS ny kunnskap om arbeidsformen.
– Som skiftarbeider melder man seg ut av samfunnet og jobber når alle andre har fri. Men det er mye ledig plass på golfbanen når jeg har fri, sier Kjell Gundersen, skiftansvarlig prosessoperatør ved sprengstoff-fabrikanten Chemring Nobel AS på Sætre.
Gode fritidsaktiviteter er det Gundersen trekker fram som noe av det viktigste når man skal jobbe skift. Når døgnet skal snus tilbake, gjelder det å komme seg ut av huset. Men stadig oftere har golfkøllene blitt stående i gangen. 20 år som skiftarbeider begynner å ta på.
– Jeg har vært heldig som sovner ganske lett. Men de siste årene har jeg kjent på at det er vanskelig å få roa seg og få den søvnen man trenger. Jeg blir kanskje mer irritabel, trøtt og det som følger med, forteller han.
Tunge 36-timershelger
Det er spesielt etter at bedriften la om fra 3-skift til 5-skift for noen år tilbake at arbeidet har gått utover søvnen. Effektiviseringstilaket skulle skje på en skånsom måte med hensyn til de ansattes behov. Blant annet skulle de lange helgevaktene med tre vakter på 12 timer hver være fritt for fysisk arbeid. Det har ikke skjedd.
– Avtalen var at disse vaktene skulle være litt stillere og enklere. Men det ender opp med at man gjør mye fysisk arbeid. Det begynner å bli tungt å gå inn i 36-timershelgene, sier han.
Da Kjell Gundersen takket ja til å gå fra jobben som kontrollør til å bli skiftarbeider, satte han pris på arbeidsintensive perioder med påfølgende avspasering. Siden ungene var langt opp i tenåra og kona jobber skift innen helsevesenet, kunne fritiden brukes effektivt. Men når han nå nærmer seg 60 år, er ikke kroppen lenger like samarbeidsvillig.
– Det går bra for ungdommen, men det har blitt vanskeligere å sove med alderen, sier han.
Gundersen forteller at han er spent på konferansen på Gardermoen og at han ønsker å ta med lærdom tilbake til Chemring Nobel AS, slik at arbeidsdagene, og -nettene, kan bli enklere.
Bedrifter lager helseskadelige skiftplaner
– Å jobbe skift, og da spesielt i odde timer, er ikke en ideell arbeidstidsordning for de ansattes helse. Da må man legge godt til rette slik at man kan være i jobben i mange år, sier nestleder i Industri Energi, Terje Valskår.
– Utfordring oppstår når bedriften vil spare penger, de legger større press på arbeidet og lager skiftplaner som ikke har fokus på helse, fortsetter han.
Valskår har selv jobbet som skiftarbeider i 13 år. Han er brennende opptatt av de ansatte ikke skal bli unødvendig belastet når de holder hjulene i gang gjennom døgnet. Selv om skiftarbeidere holder AS Norge i gang, havner de ofte på siden av samfunnet.
– Dagarbeid er normalarbeidstiden, alt annet er avvik. Skiftarbeid kan være noe asosialt og påvirke familielivet. Det sosiale aspektet og hvordan man kompanserer for dette er viktig, sier han.
Les også saken: Skiftarbeidere skal kunne stå i jobben til de går av med pensjon
Halvparten er skiftarbeidere
Så godt som halvparten av Industri Energis 61.000 medlemmer er skiftarbeidere, enten offshore eller på land. Derfor er en kunnskapsbasert konferanse som setter fokus på skiftarbeid og helse på sin plass, mener Valskår.
– Det er viktig å få fokus på de forskjellige elementene som påvirker skiftarbeid. Vi håper å bidra til at man får et langsiktig perspektiv. Samtidig er dette en sjelden mulighet til å møte andre i samme situasjon, avslutter han.