torsdag 6. oktober 2016
Regjeringen har valgt å bruke 225,6 milliarder kroner fra Oljefondet for å dekke det rekordstore statsbudsjettet. Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi frykter for konkurransekraften til norsk industri.
–Når det brukes så mye penger over statsbudsjett, risikerer vi at kronekursen styrkes, slik at det blir dyrere å produsere i Norge. Dermed settes arbeidsplasser og eksportinntektene vår i fare, sier Alfheim.
Kronekursen er et avgjørende konkurransevilkår for landbasert industri. Den har de siste årene vært gunstig og dermedet positivt bidrag til å opprettholde konkurranseevnen til landindustrien.
Mangler effektive tiltak mot arbeidsledigheten
Norge opplever historisk høy arbeidsledighet, og Industri Energi savner tiltak i statsbudsjettet.
–Vi hadde forventet kraftfulle tiltak for å skape arbeidsplasser i privat sektor. Tre firedeler av arbeidsplassene som er skapt under sittende regjering, har kommet i offentlig sektor. Det harmonerer dårlig med budskapet om at vi er inne i en tid for omstilling, mener Alfheim.
Regjeringen har lagt opp til at 17,2 prosent av budsjettets utgifter på hele 1.301 milliarder skal dekkes av oljepenger.
–Dette framstår som et valgkampbudsjett, og framstår som lite ansvarlig av regjeringen i dagens situasjon, sier Alfheim.
Flere lyspunkter i budsjettet
Industri Energi er fornøyd med at flere av våre innspill med i budsjettet. Det er positivt at det satses på næringsrettet forskning og utvikling gjennom konseptstudier for CCS-anlegg, klimateknologifondet og petroleumsforskningsprogrammet DEMO 2000.
– Norsk industri er avhengig av at norske myndigheter er en aktiv samarbeidspartner når det kommer til teknologiutvikling, sier Alfheim.
Alfheim understreker at selv om det er mange gode tiltak i statsbudsjettet så overskygges det av at denne regjeringen har økt oljepengebruken med hele 70 prosent de få årene de har styrt.
– De viser også manglende evne til å prioritere pengene slik at vi styrker konkurranseevnen vår og får folk ut i arbeid, avslutter han.
Økte bevilgninger må sikre økt tilsynsaktivitet og en ansvarlig ressursforvaltning
Et solid kjennetegn ved norsk oljevirksomhet er våre dyktige og kompetente forvaltnings- og tilsynsorgan, herunder Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet og Luftfartstilsynet. Vi har det siste året sett en stor endring i aktørbildet på norsk sokkel med flere nye både store og små selskaper, og fusjonering av eksisterende aktører. Dette medfører økt arbeidsmengde for både forvaltning og tilsyn.
Luftfartstilsynet, Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet har fått økt sine bevilgninger i budsjettet for 2017. Alfheim forutsetter at disse økningene muliggjør en økt tilsynsaktivitet, og at nevnte organ kan ivareta sine oppgaver på en faglig forsvarlig og god måte.
Industri Energi mener det er svært bekymringsverdig at det kan gå flere år mellom hver gang et offshorehelikopter som benyttes til passasjertransport, blir ført tilsyn med. Eksempelvis hadde helikopteret som var involvert i Turøy-ulykken, kun hatt ett papirtilsyn siden det kom i operasjon i 2009. Tilsynet ble utført i 2012, og selv om dette ikke ville ha forhindret denne ulykken understreker Alfheim viktigheten av en styrket tilsynsaktivitet mot området offshore helikopteroperasjoner.