tirsdag 21. mars 2017
EU er fortsatt ikke ferdig med behandlingen av ny CO2-kompensasjonsordning. Tirsdag møtte vi næringsminister Monica Mæland for å understreke vårt krav om at regjeringen jobber for at norsk industri får full CO2-kompensasjon.
Norsk industri er helt avhengig av gode og forutsigbare rammebetingelser for å satse og overleve. Det er vedtatt store innstramminger i kvotemarkedet som vil sende kvoteprisen opp mye og dermed vil kraftprisene og øke svært mye mellom 2020 og 2030. EU kan velge å fortsette som de har gjort med en CO2-kompensasjonsordning som ikke kompenserer fullt, og attpåtil reduseres år for år. Eller de kan sørge for at ordningen kompenserer full ut prispåslaget som EUs kvotehandelssystem påfører industrien og andre forbrukere. Dersom EU velger å endre ordningen, kan dette sette kjepper i hjulene på flere norske selskap.
Møtte næringsministeren
Til nå har vi hatt lite informasjon om hvordan regjeringen arbeider for å sikre en god CO2-kompensasjonsordning. For å få fram våre synspunkter, ba vi om å få møte næringsminister Monica Mæland. Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, og spesialrådgiver Geir Vollsæter møtte næringsministeren tirsdag formiddag.
Alfheim beskriver møtet som konstruktivt og mener at næringsministeren forstår kritikken fra fagbevegelsen og industrien.
Les mer: Full støtte fra Arbeiderpartiet til CO2-kompensasjonsordningen
Les også: Kjemper for CO2-kompensasjonsordningen
– Mæland forsikret at CO2-kompensasjonsordningen ligger på bordet, men ville ikke gå i detaljer om arbeidet. Jeg håper at regjeringen i det videre arbeidet, og i nye prosesser, vil ta større initiativ til å ta med partene. Vi vil fortsatt bedømme deres innsats på hva de får til. Vårt krav er fortsatt et rammeverk med full kompensasjon. Forslaget til ny ordning er fremdeles under behandling i EU. Løpet er ikke kjørt, det er fortsatt mulighet for en samordnet innsats, sier han.
Partene må jobbe sammen!
CO2-kompensasjonsordningen er en utrolig viktig rammebetingelse for industrien i Norge. Blant annet har ledelsen i Hydro vært tydelige at ordningen avgjør for deres investeringsplaner for aluminiumvirksomhet i Norge. Derfor er det veldig viktig at partene jobber sammen om å forklare våre posisjoner overfor EU.
– Vi kritiserer regjeringen for at de ikke har koordinert nok med partene, oss og industrien, og gjort en fordeling av arbeidsoppgavene overfor EU slik at vi jobber samlet om et felles budskap og mål. Vi ser at Norge som et lite land blir stadig mer avhengig av å gjøre lobbyvirksomhet for å bli hørt i EU. Når ordningen så er på plass, må regjeringen sørge for at det nasjonale handlingsrommet blir utnyttet, sier Alfheim.