LOs hovedkrav er å sikre kjøpekraften for våre medlemmer

Asle Reime, områdeleder og politisk ansvarlig for lønnsoppgjøret i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen
Asle Reime, områdeleder og politisk ansvarlig for lønnsoppgjøret i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen

fredag 9. april 2021

–Vi har en klar forventning om å sikre kjøpekraften for våre medlemmer, samt et lavlønnsløft i årets mellomoppgjør, sier Asle Reime, politisk ansvarlig for lønnsoppgjøret i Industri Energi, i forkant av meklingen mellom LO og NHO.

Asle Reime understreker at avstanden mellom LO og NHO er stor i forkant av meklingen som starter fredag formiddag.

– Vi aksepterer ikke lønnsnedgang for våre medlemmer, slik NHO har krevd i årets oppgjør. Streikefaren er derfor høyst reell, sier Reime.

Han utdyper at LO også ønsker å fordele et lavlønnstillegg mer rettferdig, slik at de som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skal ha tillegget. Mens NHO mener at det skal fordeles på de som ligger under 80 prosent.

Av totalt 23500 LO-medlemmer som kan bli tatt ut i en eventuell streik er 3369 medlemmer i Industri Energi. Disse er ansatt i 29 av Industri Energis medlemsbedrifter.

Bedriftene spenner bredt, fra kraftforedlende industri, møbelindustri til offshorerelaterte basebedrifter. Blant bedriftene med aller størst uttak finner man blant andre Yara, Glencore Nikkelverk, Boliden Odda, Elkem, Kronos Titan, Wacker Chemicals, Ekornes og Laerdal.

Hele listen over bedrifter som blir tatt ut ved en eventuell streik finner du her.

Mellomoppgjør handler om lønn

Industri Energi arrangerte fredag morgen et informasjonsmøte med tillitsvalgte som risikerer å bli omfattet av en eventuell streik. Foto: Atle Espen Helgesen
Industri Energi arrangerte fredag morgen et informasjonsmøte med tillitsvalgte som risikerer å bli omfattet av en eventuell streik. Foto: Atle Espen Helgesen

I år er det et såkalt mellomoppgjør, der det bare forhandles om lønnstillegg. Det i motsetning til hovedoppgjør der man forhandler om alle bestemmelser i tariffavtalene. Oppgjøret er et såkalt samordnet oppgjør som innebærer at hovedorganisasjonene LO og NHO forhandler på vegne av alle sine medlemmer.

LO brøt forhandlingene med NHO 25. mars.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er del av forhandlingsutvalget til LO.

– På grunn av koronasituasjonen stiller LO og NHO med kun fire personer hver som møtes fysisk, mens resten av forhandlingsutvalgene deltar over videokonferanse. Det er nytt og krevende, sier Reime.

Hvis partene ikke kommer til enighet innen meklingsfristen natt til søndag 11.april, kan det bli storstreik fra søndag morgen.

Klubblederne har et særskilt ansvar

Asle Reime minner om at klubbledere har et særskilt ansvar for å forberede og organisere en eventuell streik ved sin virksomhet. – Det er viktig at avdelingene som tas ut forbereder seg godt, sier han.

Reime understreker også at nedkjøringsavtaler er gjeldende hele tariffperioden og derfor ikke trengs å fornyes i år.

Hvis det blir streik vil Industri Energi være iberedskap fra kl.08 til kl.20 hver dag,inkludert helger, fra og medsøndag11.april.

Enkeltmedlemmer bes henvende seg til sine lokale tillitsvalgte.

Alle oppfordres å følge med på www.industrienergi.prod.dekodes.no og www.lo.no for oppdatert informasjon.

 

Her kan du lese LOs tariffpolitiske uttalelse for mellomoppgjøret 2021

Streikehefte: Avdelingens og klubbens oppgaver under streik

Her er informasjon om hvordan du som medlem skal forholde deg dersom det blir konflikt.