fredag 27. mars 2015
Som første web-serie noensinne har Sweatshop, et samarbeidsprosjekt mellom Aftenposten og Framtiden i våre hender, blitt nominert til Gullruten. Leif Sande, som møtte seriens tre deltakere under innspilling i Kambodsja i fjor, gratulerer og håper nominasjonen kan føre til større oppmerksomhet rundt tekstilarbeidernes situasjon.
– Jeg gratulerer på det varmeste med nominasjonen, det er jo fantastisk. Denne serien er basert på akkurat den samme grunnen til at vi valgte å dele ut Arthur Svensson-prisen til den kambodsjanske fagforeningen for tekstilarbeidere: C.CAWDU. De ansatte i tekstilbransjen i Kambodsja må få en levelønn, og ikke bare en minstelønn, sier han.
Komiteen for Industri Energis årlige pris var på besøk i Kambodsja i fjor vinter. I løpet av en uke fikk de oppleve på nært hold hvordan fabrikkarbeiderne arbeidet og bodde, samt fagforeningens utrettelige kamp for å heve lønninger og arbeidsvilkår. Siden innspillingen av web-serien Sweatshop foregikk samtidig, ble det ordnet et møte over en lunsj i Pnhom Penh.
Sweatshops tre unge deltakere, Ludvig Hambro Dybsand, Anniken Englund Jørgensen og Frida Ottesen, måtte sove på betonggulv og jobbe lange dager bak symaskinene.
– Det er ikke rettferdig at noen sitter og syr og syr i tolv timer til de besvimer. Det er slik at vi er rike fordi de er fattige, sier Ludvig Hambro Dybsand.
Siden serien ble lansert i fjor vår har den oppnådd stor suksess med 800.000 visninger i Norge og over tre millioner visninger for den engelske og spanske versjonen.
– Det er bra at informasjon om hvor elendig disse arbeiderne har det blir spredd. Det er snakk om vestlige selskap som holder kostnadene nede. Derfor er det vanskelig å heve lønningene, sier Sande.