torsdag 12. januar 2017
– Kostnadene i oljebransjen er tatt ned så mye at det nå bør utløse nye investeringer i feltene og økt leteaktivitet, sier Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi.
I 2015 ble det boret 56 letebrønner på sokkelen, i fjor falt antallet til 36. Neste år venter Oljedirektoratet at det bare blir boret 30 letebrønner på sokkelen.
Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er bekymret over den synkende leteaktiviteten.
– Aktiv letevirksomhet etter nye og helst store funn er nødvendig, fordi det gir grobunn for store investeringer på sokkelen og betydelige inntekter for staten og velferdssamfunnet, sier Alfheim.
Samtidig understreker han at det lave kostnadsnivået nå bør generere økt aktivitet på sokkelen. – Kostnadene er tatt ned så mye de siste årene at det nå bør utløse nye investeringer, både i feltene og økt leteaktivitet, sier han.
Ifølge Oljedirektoratets beregninger er utbyggingskostnadene i bransjen omtrent halvert siden 2014. Det er også betydelig reduksjon i kostnadsnivået for drifts- og leteaktiviteter.
Spennende år for Barentshavet
Oljedirektoratets direktør Bente Nyland på dagens pressekonferanse i Stavanger at hun er spent på letekampanjen i Barentshavet sørøst, der det til sommeren skal bores for aller første gang.
– Statoil skal bore den første brønnen i dette området, på Korpfjell-prospektet. Den kan bekrefte om det finnes petroleum i området og vil gi uvurderlig kunnskap om geologien i området, sa Nyland.
Frode Alfheim påpeker at Barentshavet står overfor en svært spennende tid framover, med et omfattende leteprogram og videre utvikling av Johan Castberg-, Wisting- og Gotha-prosjektene.
– Får vi en beslutning på Johan Castberg vil det bli behov for 30 produksjonsbrønner bare på dette ene feltet. Og hvis det blir gjort et stort funn på Korpfjell skal ingen fortelle meg at det ikke vil utløse en enorm interesse blant selskapene for områdene lengst øst i Barentshavet.
Må sikre tilgang på kompetanse
Frode Alfheim sier det er viktig at hele oljebransjen nå tar innover seg at noe må gjøres for å sikre stabil tilgang på kompetanse og folk i bransjen, nettopp for å unngå en ny kostnadssmell når aktiviteten tar seg opp igjen.
-Det er også viktig at vi sørger for at partsarbeidet fungerer og at vi ikke har en næring som forvitrer fordi vi ikke kan ivareta den norske modellen, sier han.