Kraften må videreforedles i Norge – ellers taper vi milliarder

Hydro åpner i dag sitt nye pilotanlegg på Karmøy. Foto: Norsk Hydro.
Hydro åpner i dag sitt nye pilotanlegg på Karmøy. Foto: Norsk Hydro.

torsdag 24. august 2017

Uttalelse fra vår Samarbeidskomité for aluminium: I dag åpner Hydro sin teknologipilot på Karmøy. Verdens mest miljøvennlige aluminiumsproduksjon– basert på ren, norsk vannkraft, beviser for alle hvor viktig og riktig det er å foredle energien vår i Norge.

Ved å produsere 75000 tonn aluminium på Karmøy videreforedles det 1 TWh kraft og skapes inntekter tilsvarende ca. 1,1 milliarder kroner. Ved å eksportere 1 TWh ville det gitt inntekter tilsvarende ca. 300 millioner kroner. Og selv om det er flere innsatsfaktorer i aluminiumsbransjen enn i krafteksportbransjen, vil uansett verdiskapningen i aluminiumsbransjen være mange ganger større.

Når vi vet at Norges samlede aluminiumsproduksjon er på over én million tonn i året, snakker vi om et totalregnestykke på mange milliarder i tap som følge av krafteksport fremfor videreforedling i Norge.

Å videreforedle kraften i Norge, for eksport av energi i fast form som aluminium, er miljøvennlig, fremtidsrettet og svært samfunnsøkonomisk lønnsomt. Samarbeidskomiteen for Aluminium i Industri Energi forventer at våre politikere tilrettelegger for langsiktige, bærekraftige rammevilkår for Norges aluminiumsproduksjon.

La vannkraften, arvesølvet vårt, fortsette å generere grønne, fremtidsrettede, høgteknologiske arbeidsplasser til det beste for Norge og verden i nye 100 år!

Samarbeidskomiteen for Aluminium, Industri Energi

For ytterligere kommentarer kontakt Ørjan Normann, samarbeidskomiteens leder, på telefon 91349393