tirsdag 24. november 2015
Samarbeidsorganet Konkraft mener myndighetene må bidra til å sikre oljenæringens konkurransekraft. – I dagens situasjon er det viktig at myndighetene ser på tiltak som kan bidra til økt aktivitet, skriver Konkrafts Råd i en ny uttalelse.
Konkraft skriver i en fersk uttalelse at norsk olje- og gassnæring er inne i en krevende periode, men slår samtidig fast at oljenæringen har en framtid i Norge.
– Historien har vist at den norske olje- og gassnæringen har klart å bruke krevende tider til å sikre og forbedre konkurransekraften til norsk sokkel. Et eksempel er etablering av NORSOK på 1990-tallet.
KonKrafts Råd mener situasjonen krever at aktørene i olje- og gassnæringen diskuterer hvordan vi ytterligere skal sikre norsk sokkels og leverandørindustriens konkurransekraft. Og understreker verdien av trepartssamarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere.
Ber om tiltak
Samtidig ber KonKrafts Råd regjeringen og Stortinget;
*Sikre næringen tilgang på nytt areal. 23. konsesjonsrunde og TFO 2016 må gå etter planene.
*Permitteringsreglene må videre endres slik at de sikrer likebehandling mellom ansatte med rotasjonsordning offshore og ansatte på land og utvides til 52 uker
*Iverksette insentiver for å øke utvinningen fra felt i drift og nærliggende marginale felt.
*Fortsette med å øke rammen for petroleumsforskning.
*Sikre nødvendige bevilgninger til INTSOK.
Støtter FNs klimaarbeid
I forbindelse med FNs klimatoppmøte i Paris uttaler KonKrafts Råd at det støtter FN i arbeidet for å iverksette nødvendige tiltak og utvikle virkemidler for å forhindre alvorlige menneskeskapte forstyrrelser i verdens klima.
KonKraft mener det blant annet må innføres en omfattende og effektiv prising av karbonutslipp helst på global basis. Og påpeker at Norge er i front i utviklingen av karbonfangst og lagring (CCS).
KonKrafts Råd peker på tre prinsipper som bør legges til grunn for å fremme en effektiv klimapolitikk:
*Klimapolitiske tiltak bør være forutsigbare, transparente og iverksettes mest mulig globalt for sikre kostnadseffektivitet, et rettferdig globalt marked og for å unngå karbonlekkasje. Vi må unngå at redusert produksjon i Norge fører til økt produksjon i andre land med vesentlig høyere utslipp.
*EUs kvotehandelssystem bør være det foretrukne klimapolitiske virkemidlet. Hvis flere virkemidler anses som nødvendig, må disse bli vurdert å ha en tilleggseffekt. For næringer som ikke omfattes av kvotesystemet, må prinsippet om forurenser betaler legges til grunn.
*For å få satt i gang nødvendige tiltak for å redusere klimagassutslippene bør klimapolitikken stimulere til at kompetansen og kunnskapen vi har i næringslivet og klynger i Norge bli brukt i en strategisk satsing for utvikling av teknologi og arbeidsplasser.
Må delta i debatten
Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim sier fagbevegelsen må delta aktivt i klimadebatten framover.
– FNs klimapanel viser at norsk olje- og gassproduksjon er viktig del av verdens energimiks, og vi skal fortsette å produsere renest i verden, sier han.
KonKraft er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, Landsorganisasjonen i Norge, Fellesforbundet og Industri Energi.
Les uttalelsene her.