Kjemiske bransjer forener krefter før hovedoppgjøret

– Dette er arenaen for å samle alles meninger rundt årets lønnskrav, og ikke minst for å prøve å spisse de forventningene som ligger ute hos medlemsmassen. Verdien av denne tariffkonferansen er kjempestor, sier leder for underkomiteen til fiskemel- og fiskefôr Petter Leknes.

140 tillitsvalgte samlet seg over to dager for å utarbeide en strategi før hovedoppgjøret.

Disse tillitsvalgte representerer over 5000 medlemmer innenfor kjemiske bransjer, fordelt på fem underkomiteer: farmasøytisk industri, glass- og keramisk industri, vask og rens, fiskemel- og fiskefor, samt kjemisk-teknisk industri.

Forbundssekretær Steffen Nilsen framfor de tillitsvalgte. Foto: Egil Brandsøy.

Per Øistein Kivijärvi, som leder samarbeidskomiteen for kjemiske bransjer, sier at konferansen sørger for at de som skal sitte i forhandlingsutvalget er godt rustet og har krav som er forankret når hovedoppgjøret starter.

– Økt kjøpekraft er et hovedkrav i år, og det har det også vært i frontfaget, sier Kivijarvi.

AU-medlem Cay Nordhaug sier det samme.

– Det viktigste i år er økt kjøpekraft til medlemmene. Det er unisont det LO krever, og det skal vi bygge videre på. Så er det noen andre ting i de forskjellige overenskomstene som vi kommer til å ta opp, som vi har jobbet med i flere år, som vi ønsker å få gjennomslag for, sier Nordhaug.

Cay Nordhaug er AU-medlem og forhandlingsleder for kjemisk teknisk overenskomst. Foto: Egil Brandsøy.

Styrke i fellesskapet

Leder for underkomiteen til farmasøytisk industri, Tone Gummesen Thon, sier at det er viktig at de tillitsvalgte møtes for å gjøre et godt forarbeid.

– Det vil legge grunnlaget for et bedre oppgjør både sentralt, men også lokalt, sier hun.

Tone Thon. Foto: Egil Brandsøy.

– Vi lærer av hverandre. Derfor er det fint at vi kan dele krav fra forskjellige overenskomster og bransjer, legger hun til.

Petter Leknes er enig i det.

– Selv om enkeltindividet vet hva de ønsker, så har fellesskapet en styrke. Det gir en samlet kraft bak kravene, sier han.

Petter Leknes sier at samhold gir styrke. Foto: Egil Brandsøy.

Kjemiske bransjer ligner mest på gamle FLT

Kivijärvi nevner at kjemiske bransjer er kanskje den samarbeidskomiteen som ligner mest på gamle FLT, i og med at den er bransjeoverskridende med mange små, og noen store bransjer.

– Det betyr at vi har ikke noen helt egne rammebetingelser eller politiske saker som forener oss på tvers av hele komitéen, sier han.

– Vi kan ikke spisse inn mot sånne egne særtemaer, det må vi gjøre i underkomiteene. For eksempel fiskemel- og fiskefôr, eller farmasøytisk og vask og rens, som er rene bransjespesifikke komiteer, sier han.

1. nestleder Merete Jonas deltar på alle samarbeidskomitemøtene og holder innlegg om det viktige på agendaen i det nye forbundet. Foto: Egil Brandsøy.

Psykisk helse, dysleksi og høyere organisasjonsgrad

Imidlertid påpeker Kivijärvi tre ting som er felles prioriteringer for alle.

– Det går mye på det med dysleksivennlig arbeidsliv. Det må implementeres i alle våre bedrifter, og ikke minst er det viktig å ha fokus på psykisk helse, og øke organisasjonsgraden, sier han.

Per Øistein Kivijärvi. Foto: Egil Brandsøy.

Petter Leknes erkjenner også viktigheten av å ivareta alle på arbeidsplassen.

– Det er veldig mange med forskjellige utfordringer, knalldyktige arbeidere, som vi må ivareta, for de er også produktive arbeidere, sier Leknes.

Så påpeker Kivijarvi at det er viktig å øke organisasjonsgraden på bedriftene i samarbeidskomiteen, og stå samlet.

– For vi er veldig mange små bedrifter. Vi er litt over 250 bedrifter med et lavere gjennomsnitt medlemmer, sier han.

Tone Thon legger til at det er et stort rekrutteringspotensial i farmasøytisk industri etter sammenslåingen.

Farmasøytisk: nummer to fra venstre er hovedtillitsvalgt Andre Grimseth fra Pharmaq på Kløfta. Foto: Egil Brandsøy.

– Vi har mange som er høyere utdannet. Tidligere har det vært mange farmasøyter som ikke har følt seg hjemme i vår omfangsbestemmelse, og har heller valgt Tekna eller NITO.

– Så nå er det er absolutt et vekstpotensial, sier hun.

Bildegalleri: