Verdens reneste aluminium med banebrytende pilotanlegg på Hydro Karmøy

Forbundsleder Frode Alfheim gratulerer konsernsjef Svein Richard Brandtzæg med lansering av teknologipiloten og 50-årsjubileum for Hydro Karmøy.
Forbundsleder Frode Alfheim gratulerer konsernsjef Svein Richard Brandtzæg med lansering av teknologipiloten og 50-årsjubileum for Hydro Karmøy.

torsdag 24. august 2017

Når politikerne spiller på lag, svarer med industrien med investeringer. Det er Hydro Karmøys nye teknologipilot – som gir verdens mest klimavennlige aluminiumsproduksjon, et fantastisk eksempel på.

Torsdag var det endelig klart for lansering og fest for anlegget som er intet mindre enn et teknologisk gjennombrudd for produksjonen av aluminium. Aldri før har noen klart å knekke koden for å produsere aluminium såpass miljøvennlig og grønt. Den nyutviklede teknologien reduserer energiforbruket med 15 prosent per kilo aluminium i snitt. Dette gjør at verket kan produsere med de laveste CO2-utslippene innen aluminiumsindustrien i verden.

Den nye teknologipiloten er nå 85 prosent ferdig og har produksjonsstart mot slutten av året. 60 elektrolyseceller vil produsere rundt 75.000 tonn aluminium i året og gir 50 nye arbeidsplasser.

Framtiden ser lys ut!

Fagforeningsleder Sten Roar Martinsen på Hydro Karmøy har all grunn til å feire. Teknologipiloten markerer et klima-gjennombrudd for norsk kraftforedlende industri.
Fagforeningsleder Sten Roar Martinsen på Hydro Karmøy har all grunn til å feire. Teknologipiloten markerer et klima-gjennombrudd for norsk kraftforedlende industri.

Sten Roar Martinsen, leder av fagforeningen vår på Hydro Karmøy, Alnor Kjemiske Fagforening, legger ikke skjul på at dette er en stor dag.

– Dette har vi jobbet for å få til i mange år. Nå føler vi at vi har fått medvind i seilene, men slik har det ikke alltid vært. Før var det bare LO og våre tillitsvalgte som hadde tro på oss. Politikerne hadde gitt opp industrien og kalte oss solnedgangsindustri. Heldigvis tok de feil og det gir enda større grunn til å feire i dag, sier Martinsen.

Framtiden ser også veldig lys ut, så lenge politikerne kjenner sin besøkelsestid og legger til rette for industrien.

Les også: Nå spirer det på Hydro Karmøy igjen

– Markedet ser godt ut. Det er økt etterspørsel etter grønn aluminium. Det ligger godt an for videreutvikling av andre anlegg i Norge som Husnes, Høyanger og Årdal og videre bygging av piloten, sier Martinsen og legger til:

Politikerne må spille på lag!

– Vi ser at gode og forutsigbare rammevilkår har stor betydning. Ordningen med CO2-kompensasjon fra 2012 sørget for restart av Sunndal, reddet livet til Husnes og åpnet for de planene for Karmøy. Når politikerne spiller på lag, svarer med industrien med investeringer.

Teknologipiloten på Karmøy viser hva norsk industri kan få til når de langsiktige rammebetingelsene er på plass, mener forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi. Han gratulerer Hydro, de ansatte og våre medlemmer med den store dagen.

– Samtidig vil jeg minne politikerne om at industrien er avhengig av konkurransedyktige vilkår dersom de skal fortsette med store investeringer og videreutvikling av miljøvennlig teknologi her hjemme. Tilgangen vår på ren og fornybar kraft er et unikt konkurransefortrinn som ikke må settes på spill. Derfor ber vi politikerne sette foten ned for byggingen av flere strømkabler til utlandet, sier Frode Alfheim.

Norges konkurransefortrinn må vernes om!

Hovedtillitsvalgt Ørjan Normann ved Husnes Kjemiske Fagforening mener teknologipiloten får Hydro Karmøy til å seile opp som lokomotivet for aluminiumsproduksjon i verden.

– Det er en stor dag for alle som produserer aluminium i landet. Vi gratulerer Hydro og Hydro Karmøy med piloten og ser fram til å strekke oss etter dem. Vi er opptatt av at vi skal produserer den reneste aluminium til enhver tid og bruke minst mulig kraft i produksjonen, sier han.

Norge er helt klart fremtidens plass å produsere aluminium, understreker Normann.

– Det er viktig for oss at politikerne ser den samfunnsøkonomiske og miljømessingen fordelen med å produsere aluminium her hjemme for så å eksportere energien ut i fast form og ikke gjennom kabler. Per nå har vi gode rammevilkår, men det er viktig med langsiktighet. Vi ber om at CO2-kompensasjonsordningen videreføres etter 2020. Den nye teknologipiloten hadde også vært vanskelig å få til uten støtten fra Enova, sier han.