Fremmet Dysleksivennlig Arbeidsplass på Arendalsuka
– Det er gledelig at både LO og NHO viser så stor interesse for Dysleksivennlig Arbeidsplass (DVA) at de bruker en time på Arendalsuka til å diskutere det, sier AU-medlem Cay Nordhaug.
– Lese- og skrivevansker på arbeidsplassen er et tabubelagt tema som vi har klart å opplyse om i stor skala, til tross for svært begrensede midler, fra det som skjedde på Nikkeverket til den reisen vi står midt oppi i dag, forklarer han.
– Det gleder meg å se hvor høyt NHO og LO verdsetter dette temaet, og hvordan de har tatt det til seg, legger Nordhaug til.
Nyhet om nasjonal satsing på DVA
Etter DVA-konferansen i mars var det et håp om at LO og NHO skulle følge opp pilotprosjektet til tidligere Industri Energi, Norsk Industri og IA-bransjeprogrammet – og sette det på den nasjonale dagsorden.
På Bankgården under Arendalsuka kunne Nordhaug dele nyheten om at det vil bli et nasjonalt prosjekt.
– LO og NHO vil gå all in med oss andre til å kjøre en nasjonal videreføring av dette prosjektet, så det er kjempebra, sier han.
Kommer til å bli en naturlig del av hele det norske arbeidslivet
Leder av Ekofisk-komiteen Eirik Birkeland deltok i panelet, og synes det er et sterkt signal at LO og NHO setter av tid til å debattere DVA.
– Det er mange beslutningstakere og viktige organisasjoner på plass på Arendalsuka. Det er veldig kjekt å være med i et panel der det er stor enighet på tvers av arbeidstaker og arbeidsgivers sider. I tillegg gir det drahjelp at myndighetsorganer setter fokus på prosjektet. Jeg har stor tro på at dette kommer til å vokse seg mye større og bli en naturlig del av hele det norske arbeidslivet, sier Birkeland.
Ekofisk-Komiteen har sammen med arbeidsgiver ConocoPhillips startet et DVA-prosjekt. Operatørselskapet drifter med sine 1700 ansatte Ekofisk-området. Birkeland forteller at positiviteten til DVA, både på ledernivå og ute på arbeidsplassene, har vært veldig stor i ConocoPhillips.
– Jeg tror det er mange som har fått seg en aha-opplevelse gjennom bevisstgjøringen av hvor mange som sliter med dysleksi i en eller annen form. Det skjer en endring i arbeidslivet. Det har kanskje vært en oppfatning at du er flinkest i klassen hvis du klarer å skrive lengst mulig og bruke mange fremmedord. Når kollegaer blir oppmerksomme på utfordringen snur det til at det er om å gjøre å skrive kortest mulig, sier Birkeland og legger til:
– Jeg tror at dette prosjektet kan være en god inngangsport til å skape åpenhetskultur om andre utfordringer og tabubelagte temaer også.
Har fått inn DVA i flere tariffavtaler
Nordhaug understreker at kanskje det aller viktigste de har gjort så langt, er å få inn DVA i en rekke tariffavtaler der forbundets medlemmer jobber.
– Per dags dato er det over fem hundre bedrifter som har fått dette inn i overenskomsten, sier han.
Han mener at DVA-prosjektet har ført til at bedrifter begynner å snu seg litt og faktisk se menneskene, spørre hvilken styrke de har og hva de er flinke til, i stedet for bare å se på dokumentasjonskravet de har fra skolen.
– Med dette fokuset som vi har her på dysleksi, skaper det også en større forståelse for ungdommen som sliter på skolen. Det er stor forståelse for at ungdom som sliter med å lese- og skrivevansker kanskje har litt større forfall på skolen, sier Nordhaug.
– Når arbeidsgiveren ser veldig på fravær, så er det en hardere vei og en langt vanskeligere vei å komme inn i arbeidslivet. Vi trenger flere i arbeid, arbeidsledigheten blant unge er stor, legger han til.
Avdelingsdirektør Anne Louise Aartun Bye i NHO sa på scenen at det er viktig med en åpenhetskultur i bedriftene.
– Vi må tiltrekke, utvikle og beholde arbeidstakere.