onsdag 29. april 2015
Kostnadene ved å permittere en offshoreansatt er nesten dobbelt så høye som ved å permittere en med samme lønn på land. Derfor går oljeindustrien heller til oppsigelser. Industri Energi og Norsk olje og gass ber Robert Eriksson rette opp skjevheten.
Fra 1. juli blir permitteringsregelverket endret tilbake til slik det så ut før innstramningene ble innført 1. januar 2014. Det innebærer at bedriftenes lønnsplikt reduseres fra 20 til 10 dagers permittering, og at den maksimale dagpengeperioden økes fra 26 til 30 uker.
Måten regelverket blir praktisert på når det gjelder offshoreansatte gir imidlertid uheldige konsekvenser. Faktisk er kostnadene ved å permittere en offshoreansatt nær dobbelt så høye som de er ved å permittere en ansatt på land med tilsvarende lønn.
– For å få full effekt av de endrede permitteringsreglene må vi ha tilpasninger til arbeidstidsordningene offshore, sier nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.
Brukes i svært begrenset grad
Dagens situasjon med redusert aktivitetsnivå og lav oljepris gjør at mange bedrifter i olje- og gassnæringen må redusere kostnadene. Mange går derfor til nedbemanninger. I slike tider burde også permitteringsinstituttet hatt en naturlig plass hos oljeselskapene og leverandørselskapene, som risikerer å miste verdifull kompetanse.
Likevel blir permitteringer kun brukt i svært begrenset grad blant Norsk olje og gass sine medlemsbedrifter, som omfatter 54 oljeselskaper og 61 leverandørbedrifter. Praktiseringen av regelverket gjør ordningen for dyr.
Avspasering forlenger arbeidsgiverperioden
Det er kun de dagene arbeidstakeren faktisk skulle utført arbeid som teller med i beregningen av arbeidsgiverperioden. For offshorearbeidere i fast rotasjon, hvor arbeidet er organisert med korte arbeidsintensive perioder etterfulgt av en lengre periode fri, vil kun de dagene arbeidstakeren etter sin plan skulle jobbet offshore regnes med i arbeidsgiverperioden.
Den etterfølgende friperioden regnes med avspasering av allerede opparbeidet tid.
Men NAVs praksis er at disse dagene må avspaseres før den permitterte har rett på dagpenger. Dette gjør at arbeidsgiverperioden blir vesentlig lengre ved permittering av offshoreansatte sammenlignet med de som er ansatt på land.
For en ansatt i 2:4 rotasjon som opparbeider seg to avspaseringsdager for hver dag han eller hun arbeider offshore (12 timer skift hver dag i 14 dager) blir dermed arbeidsgiverperioden på 30 kalenderdager etter at endringen trer i kraft 1. juli.
– Gjør det lettere å beholde kompetansen
På initiativ fra Industri Energi sendte Industri Energi og Norsk olje og gass onsdag et felles brev til Arbeids- og sosialdepartementet og statsråd Robert Eriksson hvor de ber departementet se på saken på ny og vurdere om det ikke er behov for å endre praktiseringen.
– Vårt forslag er at det presiseres at arbeidsgiverperioden skal beregnes ut fra kalenderdager og ikke faktisk arbeidede dager, skriver forbundsleder Leif Sande i Industri Energi og direktør for arbeidsliv i Norsk olje og gass, Jan Hodneland, i brevet, og legger til at de gjerne stiller i møte for å redegjøre nærmere om problemstillingen.
– Et fungerende regelverk vil gjøre det lettere for bedriftene å beholde kompetansen innen oljeservice og riggnæringen i tiden vi nå er inne i. I stedet er hovedregelen at ansatte blir sagt opp. Permitteringsregelen var et av virkemidlene som gjorde at landbasert industri kunne beholde kjernekompetansen da det var tøffe tak der. Nå ber vi om at offshorenæringen får samme mulighet, utdyper Alfheim.
Safe slutter seg til
Safes leder Hilde-Marit Rysst har også sendt brev til Arbeids- og sosialdepartementet om saken, ogskriver at Safe vil tilslutte seg budskapet til Industri Energi og Norsk olje og gass. Hun skriver videre at Safe vil stille sammen med Industri Energi og Norsk olje og gass hvis det blir et møte om saken.