Forbundet satser på sterkere regionalt samarbeid
– Forbundet sentralt ønsker å samarbeide bedre med regionene våre der ute. Det er viktig, slik at vi blir mer samkjørte når vi fremmer våre saker i LOs regionråd, sier nyvalgte arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug til hovedtillitsvalgte i Industri Energi i et møte denne uka.
Nordhaug ble valgt inn i arbeidsutvalget til Industri Energi på landsmøtet i høst. En av de første sakene på agendaen hans er å styrke samarbeidet og kommunikasjonen mellom forbundet sentralt og regionene.
– Forbundet har sin styrke med at vi er sentralisert. Det gjør at det er en kort vei inn til forbundet for de tillitsvalgte. Samtidig er det viktig at vi nå finner en god ordning som tilknytter oss til regionene, og dette tiltaket er bare ett steg på veien, sa Cay Nordhaug under møtet.
Interne regionale forum
Han erkjenner at måten Industri Energi er organisert på, har gjort det utfordrende å kommunisere fra sentralt hold i forbundet ut til regionene under koronatiden.
– Tidligere har det vært arrangert møter i region-forumene, men det har vært vanskelig å få avholdt disse under pandemien, påpeker han.
Forumene er forbundets egne regionsmøter. Industri Energi har forum i Hordaland, Nordland, Trøndelag, Møre- og Romsdal, Telemark og Østfold. Her kan tillitsvalgte i regionene samles på kryss og tvers av bransjer. Sånn at, for eksempel, tillitsvalgte fra olja møter tillitsvalgte fra vaskeribransjen.
Nordhaug fastslår at klubber og avdelinger fra regionene må få ett felles møtepunkt hvor de kan bli enige om hvordan de skal gå fram når de deltar på LO sine regionråd og konferanser, samt andre viktige saker som angår dem i distriktene.
– Her vil forumene bli en viktig brikke, sier Nordhaug.
– Vi må styrke vår rolle i LO-fellesskapet
LOs regionråd er samarbeidsorganer for forbundene i LO som avholdes i regioner over hele landet. Her deltar delegater fra Fellesforbundet, Fagforbundet og mange andre sammen med Industri Energi.
Det er en arena der forbundene kan møte hverandre og vise solidaritet for utfordringene som hvert forbund opplever i sin hverdag. Og dele erfaringer.
Det skaper bedre forståelse og et bedre felleskap i LO-familien.
Nordhaug belyser hvor viktig der er å være samkjørt i forkant av LOs regionråd- og konferanser.
– Vi representerer mange bransjer, og tillitsvalgte fra forskjellige bransjer møter på de forskjellige konferansene. Derfor er det meget viktig å ha en arena for kompetanseoverføring og gode diskusjoner om utfordringene i de forskjellige bransjene.
Han har selv sittet i regionrådet i Agder, og har derfor en ide om hvordan Industri Energi kan få dette til.
– Jeg er glad for at Frode Alfheim ga meg ansvaret for dette området. Han vet at jeg har et sterkt eierskap til akkurat dette, sier Nordhaug.
– LOs regionråd er viktige for oss
Forbundsleder Frode Alfheim holdt en innledning på møtet. Han erkjenner at det har vært vanskelig å ha full kontroll og mobiliseringskraft på deltakelsen i LO sine regionråd, men er fornøyd med at Cay Nordhaug jobber med å forbedre dette nå.
– Jeg må gi litt skryt til deg, Cay, som har vært en pådriver for at vi skal ha bedre og sterkere deltakelse i regionrådene. Å vise solidaritet med LO-felleskapet er viktig for oss, og det er også viktig at vi viser at vi er en del av det fellesskapet, sier han og understreker:
– Vi må være der når våre arbeidsplasser blir diskutert, og vi må delta på diskusjoner der viktige vedtak om våre industrier fattes.
Tre fellesuttalelser
Cay Nordhaug presenterer under møtet tre fellesuttalelser for møtedeltakerne, som tar for seg kraftsituasjonen i Norge, Velg Norsk Design, og HMS – skiftarbeid, helse og sikkerhet.
– Dette er dagsaktuelle temaer som er relevante i hele Norge. I tillegg har vi et landsmøte som ble avholdt for kort tid siden. Der ble det vedtatt mange gode saker som er relevante i de forskjellige regionene, sier han.
Han understreker at de fremover vil skape flere slike uttalelser i fellesskap i forkant av regionskonferansene.
– Veldig bra initiativ
Initiativet om et bedre samarbeid blir godt mottatt av alle komitelederne og hovedtillitsvalgte som deltar på møtet.
Per Øistein Kivijärvi, leder av samarbeidskomiteen for kjemiske bransjer, er den første som tar til orde. Han beskriver det som et bra og etterlengtet initiativ.
– Jeg har følt meg som en ensom ulv til tider som må fikse alt selv. Jeg har savnet noen forslag til uttalelser som er mer nasjonale, istedenfor at vi sitter på hvert vårt kontor og finner ut av ting. Det meste er jo nasjonalt, påpeker han.
Nordhaug har forståelse for det Kivijärvi uttrykker, og forklarer at det er flere årsaker til hvorfor ting er blitt som det er blitt.
– Derfor håper vi at pandemien snart roer seg slik at vi kan få opp forumene, der møteplassene og de gode politiske verkstedene kan benyttes. Vi skal i fellesskap få til de gode møtearenaene for framtiden sier Nordhaug og legger til:
– Vi er det beste forbundet og vi har de beste tillitsvalgte, nå gjelder det bare å knytte alle sammen.