torsdag 15. september 2016
-Arbeidsrettssaken om oljeserviceavtalen er skuffende, men ikke et nederlag, sier områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi.Forbundet innfører nå streikeberedskap i organisasjonen, i forkant av mekling neste uke.
Industri Energi fikk ikke medhold i rettsaken mot Norsk olje og gass om at arbeidsgiverne hadde brutt sine forpliktelser i oljeserviceavtalen.
-Dette er en politisk dom i arbeidsgivers favør. At Arbeidsretten på denne måten opptrer som en klassedomstol er skuffende, sier Ommund Stokka.
Han understreker at dommen slår fast at Industri Energi sin oljeserviceavtale er den ledende avtalen innen oljeservice og at den skal forhandles først.
-At retten konkluderer med dette, og samtidig mener det greit for Norsk olje og gass (NOG) å presse Safe til en avtale før Industri Energi er for oss helt uforståelig. Arbeidsrettsdommer kan ikke ankes. Vi kan derfor bare ta dommen til etterretning, sier han.
Vi skal ha et godt tariffoppgjør
Industri Energi kommer til å gå nøye gjennom dommen, men nå handler alt om årets tariffoppgjør på oljeservice som skal til mekling hos Riksmekleren i Oslo 20. september.
-Vi gjør det vi kan for å få et godt resultat for de som betaler sin kontingent til forbundet. Avtalen som ble godtatt av Safe setter oljeserviceavtalens lønnstabell alvorlig tilbake i forhold til operatør/boring/forpleining. Det er en utvikling vi ganske enkelt ikke godtar, sier Stokka.
Han viser som eksempel til at nattillegget på OSA alltid har fulgt operatør/boring/forpleining, mens Safe har godtatt et lavere tilbud. – Nattarbeid er ikke mindre belastende for en oljeserviceansatt enn for en operatøransatt. Vi krever harmonisering, sier Stokka.
Alvorlig angrep på fagbevegelsen
Ommund Stokka mener det synes som om det pågår en koordinering blant arbeidsgivere, der de ønsker å inngå dårlige avtaler med små forbund, for å prøve å binde de store.
-Dette setter hele den norske forhandlingsmodellen på hodet og er et alvorlig angrep på fagbevegelsen. Det vil si at arbeidsgiverne fritt kan presse et lite forbund som godtar hva som helst, og sluttføre forhandlingene med dem, før de går til flertallet av de ansatte. Dette er en strategi vi har hørt om fra fagforeningsfolk i Storbritannia og USA, men som vi ikke har sett før nå i Norge, sier han.
-Vi vet det er tøffe tider, men er samtidig overrasket over arbeidsgivernes aggressivitet. Men det er ikke det samme som at vi ikke er forberedt. Industri Energi innfører nå streikeberedskap i organisasjonen og ser frem til meklingen med Norsk olje og gass 20. september.
-Våre medlemmer sier at nok er nok. Dårlige tider er ikke tiden for å rasere prinsipper og avtaler som det har tatt over 20 år å bygge opp. Oljearbeidere har alltid kjempa for sine rettigheter. Det vil også skje i år, sier Ommund Stokka.