Arbeids- og inkluderingsministeren besøkte forbundsstyret
Tonje Brenna var innom forbundsstyrets møte for å snakke om regjeringens nye stortingsmelding: «Flere i jobb og færre på trygd». Under besøket besvarte hun spørsmål og tok imot innspill fra våre tillitsvalgte.
– Jeg har blitt utfordret på å si litt om arbeidsmarkedsmeldingen som jeg la frem på fredag. Dere må bare spørre, mene, ytre, rise og rose om alle temaer i hele verden, sier Brenna til forbundsstyret i salen.
Vi løser ting i fellesskap
– Forbundsleder Frode Alfheim sier mye klokt når han oppsummerer hvorfor dere slo dere sammen til ett forbund. Det er fordi dere er sterkere og større, og dere får til mye mer sammen enn dere gjør hver for dere, sier Brenna.
Hun understreker at det derimot er mindre effektivt i et samfunn å tenke at alle skal løse ting alene og hver for seg, i stedet for å løse ting i fellesskap.
– Og en av de tingene vi må klare å løse bedre i fellesskap fremover, er å få flere mennesker inn i arbeidslivet. Alle dere jobber i en eller annen bransje som sannsynligvis strever med å få tak i de fagfolkene dere trenger, sier Brenna.
LES OGSÅ: Forbundsleder Frode Alfheim mener det er et stort behov for kompetent arbeidskraft.
Enormt viktig for den enkelte
Brenna sier at det i dag er rundt 600 000 mennesker i Norge som står utenfor arbeidslivet og utenfor utdanning, og blant dem er det mange mennesker som har et stort ønske om å komme i jobb.
– Vi trenger at alle disse menneskene får muligheten til å bruke kreftene sine sammen med andre. Få lov til å høre til fellesskapet, oppleve mestring, og være med på å løse de store oppgavene som samfunnet vårt står overfor, sier hun.
Arbeids- og inkluderingsministeren mener at vi snakker for lite om hvor viktig det er for den enkelte å ha en jobb.
– Den selvrespekten, meningen, mulighetene og tilhørigheten man får oppleve ved å være en del av en arbeidsplass, tror jeg mange av oss som har en jobb eller noe å gjøre hver dag, tar for gitt, konstaterer hun.
– I fjor gikk vi glipp av 10 millioner dagsverk på grunn av sykemelding. Det er dramatisk for nasjonaløkonomien, men også veldig dramatisk på den måten at for hvert enkelt menneske som er borte én dag, to dager, 30 dager, 60 dager, er det fraværet fra fellesskapet som den enkelte opplever, slår hun fast.
Blomstret når de fikk muligheten
Etter at Brenna hadde holdt innlegg for forbundsstyret, tok hun imot spørsmål fra salen.
Blant de som kom med innspill var Per Øistein Kivijärvi, hovedtillitsvalgt ved Kronos Titan og leder av samarbeidskomiteen for kjemiske bransjer.
Et av tiltakene i arbeidsmarkedsmeldingen er økt bruk av lønnstilskudd for utsatte unge, som skal bidra til økt forutsigbarhet for arbeidsgiver og arbeidstaker.
Kivijärvi forteller at de har prøvd lønnstilskudd for å få ungdommer uten jobb og utdanning inn i arbeid, og at det har vært en suksesshistorie.
– Tiltaket hos oss var rettet mot ungdom som står utenfor. Fellesnevneren for kandidatene som NAV presenterte for oss, var bokstavdiagnoser og dysleksi. Vi fikk inn tre kandidater. To av dem ble med videre og har vært med siden i fjor høst. En er i fast stilling, og en begynner som lærling som industrimekaniker nå, sier han.
– I tillegg fikk vi inn en sommervikar i sommer som har slitt på grunn av sykdom. Men han var såpass konsentrert og viste seg frem at han nå har fått lærlingeplass som elektriker. De har fått med seg tilskuddet inn i arbeid, og det har fungert veldig bra. Det har vært et godt samarbeid mellom NAV, fylkeskommunen, LO, NHO og bedriftene, sier han og legger til:
– Så det er fint at dette skal prøves i større skala, for de blomstrer når de får muligheten, sier Kivijärvi.