onsdag 17. august 2016
Samarbeidsorganet Konkraft presenterer i dag et veikart til lavere klimautslipp fra olje- og gassnæringen. –Vi presenterer et ambisiøst klimaløft som både vil gi lavere utslipp og økt sysselsetting, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Industri Energi har medlemmer i alle ledd av olje- og gassindustrien. -Deres kunnskaper er en forutsetning for at petroleumsindustrien skal lykkes med klimaambisjonene, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Alfheim påpeker at olje- og gassnæringen må levere på klimaområdet hvis den skal forbli levedyktig på lang sikt.
-Dette klimaløftet går langt utover de krevende forpliktelsene som den norske oljeindustrien er pålagt av myndighetene, sier han.
Ambisiøse mål
Veikartet som Konkraft presenterer på Arendalsuka onsdag forplikter petroleumsnæringen til CO2-reduserende tiltak som tilsvarer en årlig utslippsreduksjon fra 7 av 10 biler på norske veier.
Målet er å opprettholde lønnsom og sikker produksjon på dagens nivå og gjennomføre CO2-reduserende tiltak tilsvarende 2,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år mellom 2020 og 2030. I tillegg skal både oljeselskap, leverandører, rederier og riggselskaper bidra til å redusere utslipp fra den maritime delen av virksomheten.
For 2050 har petroleumsbransjen ambisjon om å «opprettholde posisjonen som Norges viktigste verdiskaper og øke den gjennomsnittlige utvinningsgraden til minst 60 prosent. Norsk sokkel skal forbli verdensledende på lave CO2 -utslipp, og sektoren skal utvikle og ta i bruk teknologi og løsninger som reduserer gjennomsnittlige CO2-utslipp per produsert enhet betydelig i forhold til nivået i 2030.»
Vil gi økt sysselsetting
Konkraft har utarbeidet en handlingsplan med konkrete tiltak for å klare dette krafttaket.
– I arbeidet med rapporten har Industri Energi vært opptatt av at tiltakene skal ha global effekt for klimaet, karbonlekkasje skal forhindres og at tiltakene ikke må ødelegge for annen industri, sier Frode Alfheim.
Samtidig har Industri Energi prioritert at tiltakene skal gi samfunnsøkonomisk lønnsomhet, økt verdiskaping for leverandørindustrien og ikke minst økt sysselsetting.
Utslippsmålet krever store investeringer. Økt effektivitet på turbiner, kraftvarmeløsninger, offshore vind og ikke minst karbonfangst og lagring vil spille avgjørende rolle for å lykkes.
-Disse teknologiene vil bidra til nasjonal og global CO2-reduksjon, økt verdiskapning for hele industrien og ikke minst økt sysselsetting, sier Alfheim.
Trenger teknologiutvikling
For å nå klimamålene som er satt trengs en storstilt teknologiutvikling, forskning og utvikling, samt jevnlig statusvurdering.
Konkraft er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi.
Konkraft skal være en premissleverandør for nasjonale strategier for petroleumssektoren, og arbeide for å opprettholde norsk sokkels konkurranseevne, slik at Norge forblir et attraktivt investeringsområde for norsk og internasjonal olje- og gassindustri, inkludert leverandørbedrifter og maritim næring.