Kritisk kraftsituasjon på Øra i Fredrikstad
– Øra Industripark i Fredrikstad sliter med å få nok kraft inn på industriområdet deres. Det er rett og slett infrastruktur som ikke er på plass, og det er for dårlig nettilgang. Her er det nødvendig å utbedre nettet for at de faktisk skal kunne bli elektrifisert og ta et steg inn i det grønne skiftet, sier arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug.
Den nyvalgte medlemmet i forbundsledelsen, Cay Nordhaug, var for kort tid siden på besøk i Fredrikstad der han besøkte tre medlemsbedrifter: Unger, Denofa og Kronos Titan.
Turen hadde en viktig innfallsvinkel: nemlig den kritiske kraftsituasjonen på Øra industripark der Denofa og Kronos Titan holder til.
(Se video helt nederst i saken)
Kraftsituasjonen er kompleks
Per Øisten Kivijärvi, hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i 15 år, forbundsstyremedlem og leder av samarbeidskomiteen for kjemiske bransjer, gjør et forsøk på å forklare kraftsituasjonen på Øra.
– Hovedutfordringen akkurat sånn vi står her nå er jo selvfølgelig prisnivå på strøm, innleder han.
– Sekundært, og primært på lengre sikt, er jo tilgang til kraft. Vi har ikke mer tilgjengelig kraft i nettet, og da må det bygges ut mer nettkapasitet for å få kraften hit slik at vi kan elektrifisere og bli grønne, og gå bort i fra LNG og over på strøm, forklarer han.
– Vi kan ikke fyre med full effekt på elektrokjelene våre heller, for da får vi beskjed om at vi må roe oss ned litt på grunn av at det er like før nettet klapper sammen. Så det er jo utfordringen på lengre sikt – å få mere kraft tilgjengelig hvis vi skal bli grønnere. Vi kan ikke bare straffes med CO2-avgifter og økte kostnader uten at vi får muligheten til å elektrifisere, presiserer Kivijärvi.
Morten Martinsen, hovedtillitsvalgt og prosessoperatør i Denofa, deler bekymringen.
– Å få kraft til Denofa er snart – leve eller ikke leve – i hvert fall for å utvikle nye virksomheter her. Så vi er avhengig av å få mer krafttilførsel hit på Øra.
Brev til Olje- og energidepartementet
I forkant av turen har forbundet, i samarbeid med de tillitsvalgte, sendt et brev til olje- og energidepartementet der de tar opp kraftsituasjonen på Øra, og ber om et møte med olje- og energiministeren. Brevet ble sendt etter en dialog tidligere i år mellom tidligere olje- og energiminister Marte Mjøs Persen, og lederne av samarbeidskomiteene for elektrokjemisk, aluminium og kjemiske bransjer i Industri Energi.
– Det vi ønsker nå er jo å ta med oss dette videre. Vi har bedt om møte med olje- og energiministeren for å belyse dagens situasjon i industriparken, sier Nordhaug og fortsetter:
– Alle ønsker å bidra til grønn omstilling, men for å få til det må nettet bygges ut. Her blir bedriftene direkte straffet slik forholdene er i dag. De ønsker å investere for fremtiden, men infrastrukturen er ikke til stede. Dette handler om politisk vilje og vi forventer at noe skal skje, sier Nordhaug.
Fjerne klimakvoter på lokalt forbrenningsanlegg er første steg
I brevet til olje- og energidepartementet nevner Cay Nordhaug et lokalt forbrenningsanlegg, Frevar, som bedriftene på Øra kjøper energi fra.
Med dagens situasjon vil Frevar få en økt kostnad på ca. 45 millioner på grunn av kvoteprisen. Denne kostnaden vil legges på industrikunden.
– Slik kan vi ikke ha det. Det vi må gjøre nå er å få sørget for at Frevar og andre samforbrenningsanlegg, som det finnes tre av i Norge og alle tre ligger i Østfold, ikke får særavgifter som øvrige forbrenningsanlegg slipper unna, sier Nordhaug og legger til:
– Det er en avgift som norske politikere pålegger samforbrenningsanleggene, som vi må få fjernet.
Innflytelse fra Industri Energi
Per Øisten Kirijärvi og de andre tillitsvalgte er glade for å få forbundet på besøk.
– Det er flott for oss og medlemmene å få besøk av forbundet og muligheten til å vise de arbeidsplassene våre. Det er mye industrihistorie her i Fredrikstad, sier Kivijärvi.
Men det aller viktigste nå er å sørge for at industrien har en fremtid i Fredrikstad og Øra.