torsdag 21. mai 2015
-Svensson prisen i 2014 la press på gruveselskaper og myndigheter. De så at Industri Energi og internasjonal fagbevegelse kikket dem i kortene og fulgte med, sier Napoleon Gomes Urrutia.
Gomez fikk prisen i 2014 på 500.000 kroner. (Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter). Da hadde han ikke anledning til å motta prisen i Oslo, fordi myndighetene i Mexico hadde inndratt hans reisedokumenter. Hans kone Oralia var da til stede for å motta prisen på hans vegne.
Nå er de begge to tilbake i Oslo.
-Det er en stor ære for meg, min familie og mine fagforeningskamerater å få anledning til å komme hit og takke for prisen, sier han.
Høyesterett i Mexico har vedtatt at han kan komme tilbake til landet, og bosette seg der igjen for å lede gruvearbeiderforbundet Los Mineros.
-Alle beskyldninger er nå lagt død og maktesløse, sier han.
Forbundet Los Mineros med 250.000 medlemmerhar han ledet i exil fra Canada siden 2006.
Forhandlinger
Selv om han nå står fritt til å komme tilbake til Mexico, tør han ennå ikke spå når det kan skje.
-Selv om den juridiske biten nå er i orden, har jeg mektige fiender på arbeidsgiversiden blant de største mexicanske gruveselskapene. Jeg skal i forhandlinger med myndighetene i Mexico om vilkårene for å komme tilbake. Jeg må ha garantier for beskyttelse, slik at jeg og min familie kan føle seg trygge, sier han.
Urrutia ble utsatt for store og brutale anti-fagforeningskampanjer fra både myndigheter og gruveselskaper. En viktig bakgrunn for dette, er Hans og Los Mineros sin fordømmelse av en gruveulykke i 2006, hvor 65 arbeidere mistet livet.
-De pårørende har fått en skammelig lav erstatning, og 63 av arbeiderne er ennå ikke tatt opp av gruvene. Alt i alt regner vi med at 200 gruvearbeidere har mistet livet i ulykker de siste ti årene, sier han.
I dag hadde han møte med Etikkrådet i Oljefondet og KLP for å informere om utfordringene i hjemlandet.
-Mitt håp er at Oljefondet der de er aksjonærer kan legge press på mexicanske gruveselskaper innen helse, miljø, sikkerhet, og støtte oss i kampen for faglige rettigheter og trygghet i arbeidet, sier han.