Fjerner nattillegget fra sykepengegrunnlaget

torsdag 28. mai 2015

Boreentreprenøren KCA Deutag har besluttet å kutte nattillegg i sykepengegrunnlaget for sine offshoreansatte. – Man skal ikke tape penger på å bli syk. Dette er brudd på samfunnskontrakten, mener klubbleder Tore Hegerberg.

(Illustrasjonsfoto: KCA Deutag)
(Illustrasjonsfoto: KCA Deutag)

– I sin iver etter å overoppfylle de store kravene morselskapet og kunder stiller til kostnadsreduksjoner har KCA Deutag nå bestemt seg for å ta bort nattillegget i sykepengegrunnlaget for de som jobber offshore, sier klubbleder i Oljearbeiderforeningen, Tore Hegerberg.

 

Det reagerer den tillitsvalgte kraftig på. Oljearbeiderforeningen har prøvd å vise til Folketrygdelovens paragraf 8, 29-30, som sier at faste tillegg skal være med i sykepengegrunnlaget. Dette avfeies med at det ikke gjelder for lønn over 6 G.

Forskjell på inntil 100.000 kroner

Fra 1. mai i år er grunnbeløpet på 90.068 kroner. 6 G tilsvarer da en lønn på 540.408 kroner. Ifølge Hegerberg har de fleste offshoreansatte nå en matriselønn uten nattillegg like over 600.000 kroner. For offshoreansatte som jobber en uke dag og en uke natt per tur, utgjør nattillegget rundt 50.000 kroner i året. Enkelte kranførere som bare jobber natt mister så mye som 100.000 kroner i sykepengegrunnlaget.

– Ved ensidig å innføre dette, bryter KCA Deutag med det jeg vil kalle samfunnskontrakten – at partene i arbeidslivet har blitt enige om at man skal ha full sykelønn. Vi mener det er urettferdig å ramme den gruppen i selskapet som har de tøffeste arbeidsvilkårene. Sjefen beholder bonusen, mens de i ytterste ledd får redusert lønn når de blir syke, sier Hegerberg.

Endringen vil få betydning for 400 av de 450 medlemmene i Oljearbeiderforeningen som jobber offshore. Totalt har foreningen 650 medlemmer.

ESS vurderer også sykepengekutt

Klubbleder Per Holstein i ESS Support Services forteller at forpleiningsselskapet han jobber i også vurderer å kutte i sykelønnsgrunnlaget.

– Bedriften har varslet at de vil se på ordningen med full lønn under sykdom for de som tjener over 6 G. Dette vil berøre de fleste av våre medlemmer, sier Holstein.

Uakseptabelt

Forbundsleder Leif Sande har hørt rykter om at enkelte bedrifter ønsker å ta bort ordningen med full sykelønnsutbetaling. Det setter han liten pris på.

– Jeg mener det er helt uakseptabelt. Her har vi hatt en etablert ordning i alle år. Jeg syns ikke man skal ta fra vanlige folk viktige sosiale rettigheter som gjør at man kan være syk uten å tape penger på det. Dette bør gjelde også for folk som tjener over 6 G, sier Sande.

– Må tilpasse oss

(Foto: Harald Pettersen/Statoil)
(Foto: Harald Pettersen/Statoil)

– Som øvrige bedrifter i bransjen må også KCAD tilpasse sin virksomhet mot de utfordringer vi står overfor i et krevende marked. Vår viktigste prioritet er å sikre den langsiktige bærekraften for vår virksomhet i Norge og vi har arbeidet tett sammen med våre samarbeidspartnere i industrien for å finne mulige løsninger, sier administrerende direktør i KCA Deutag, Paul Horne.

 

Han sier at han har hatt en tett dialog med fagforeninger og ansatte, som har gitt det han mener er gode innspill. Et av forslagene har vært å ta bort nattillegget ved sykefravær. Horne bekrefter at tiltaket innføres med virkning fra 1. juni 2015.

– Er det ikke et viktig prinsipp i Norge at man skal kunne bli syk uten å tape penger på det?

– Det er viktig å understreke at alle våre ansatte fortsatt opprettholder sin faste lønn under sykdom, uavhengig av om deres lønnsnivå er over 6 G eller ikke, sier Horne.

Sammenlignbart med resten av offshoreindustrien

– Har de offshoreansatte spesielt mye sykefravær?

– Sykefraværet i KCA Deutag er sammenlignbart med resten av offshoreindustrien, sier han.

– Klubbleder Hegerberg mener dette er et brudd på samfunnskontrakten og forbundsleder i Industri Energi Leif Sande mener det er uakseptabelt å kutte nattillegget i sykepengegrunnlaget. Hva er din kommentar til det?

– Vår bransje står overfor krevende markedsforhold, og vi trenger å se fremover med friske øyne. Vårt mål er å sikre langsiktig bærekraft og beholde så mange mennesker i vår virksomhet som mulig. Kostnadsreduserende tiltak for å møte disse utfordringene og forberede oss for fremtiden blir derfor vitalt og helt nødvendig, sier Horne.