lørdag 6. juni 2015
– Hvorfor satser Industri Energi på vaskeri- og renserioverenskomsten? Det korte svaret er fordi det må gjøres. Det handler om hverdagen vår, sier Ommund Stokka, leder for arbeidslivsavdelingen.
Stokka avsluttet dag to av vask- og renskonferansen på Gardermoen med et innlegg om hvorfor Industri Energi satser så mye på vask og rens, til tross for at medlemmene i denne bransjen utgjør en beskjeden andel av forbundet med rundt sine 700 medlemmer.
Målet er øke denne andelen gjennom verving, styrke kunnskapen blant de tillitsvalgte og dermed få større kraft til å få gjennom viktige forandringer.
– Vaskeribransjen er en lavtlønnsbransje med minimal konkurranse mot utlandet. Eierne tar ut vanvittige overskudd samtidige som de er veldig kreative i holde lønnskostnadene nede. Det er forkastelig at lønnsnivået er på 82-86 prosent av industriarbeidersnitt, sier han.
Han poengterer at ønsket om forandring må komme fra medlemmer og tillitsvalgte, deretter stiller forbundet med midler for å få kravene gjennom.
Jurister, klemmer og kaffe
– Vi stiller opp med skolering, jurister, kaffe og kanskje en klem. Men man må gjøre grunnarbeidet selv. Det vi gjør er å sette folk i stand til å løse egne problemer, sier Stokka.
Siden i fjor vinter har Industri Energi kjørt en kampanje for blant annet å øke organiseringen innen vask og rens. Målet er å få et betraktelig lønnsløft under hovedoppgjøret våren 2016.
– Vask og rens er en cowboybransje, med mange useriøse aktører. Man har kunnet bryte lover og regler, fordi de ansatte har godtatt det. Jeg tror arbeidsgiverne fikk en støkk da vi gikk til streik i 2014. Målet er å holde dette varmt og vise at man ikke kødder med en vaskeri- og renseriansatte lengre, sier Magnus Moen, juridisk rådgiver med hovedansvar for kampanjen.
Umiddelbar effekt
Under hovedoppgjøret gikk de ansatte til streik for bedre lønns- og arbeidsvilkår. Etter bare tre dager satte arbeidsminister Robert Eriksson foten ned med tvungen lønnsnemnd. Til neste lønnsoppgjør har Industri Energi bestemt seg for å stille enda bedre forberedt. Denne høstens holdes flere kurs for verneombud og tillitsvalgte som en del av kampanjen. Moen mener dette kan gi umiddelbare resultater.
– Hvis man krever det som står i arbeidsmiljøloven, kan det få resultater. Vi har et eksempel fra et vaskeri på Østlandet hvor alle var midlertidige ansatte, men at den tillitsvalgte slengte loven i bordet og fikk seks av de over på fast ansettelse, sier han.