Norway Cup – et pusterom i en tøff hverdag

fredag 31. juli 2015

For 26. gang har palestinske fotballag fått delta på Norway Cup takket være et spleiselag mellom norsk fagbevegelse og Bekkelaget Sportsklubb. For første gang stilte også et eget jentelag på Ekebergsletta i Oslo.

 

Jentelaget Sabra & Shatila Survivors fra flykningeleiren i Libanon forbereder seg til å spille kamp under årets Norway Cup 2015.
Jentelaget Sabra & Shatila Survivors fra flykningeleiren i Libanon forbereder seg til å spille kamp under årets Norway Cup 2015.

Solen glimtet frem på Ekebergsletta i Oslo torsdag formiddag og jentelaget Sabra & Shatila Survivors fra flykningeleiren i Libanon frydet seg over å få spille kamp på det myke, grønne gresset. En stor kontrast fra betongbanen de vanligvis trener på. Det er første gang et palestinsk jentelag deltar på Norway Cup.

I 26 år har fotballag fra Palestina fått anledning til å delta på hva de selv har kalt sitt livs største opplevelse. Norway Cup er et kjærkomment pusterom for barna i en ellers tøff hverdag.

– I år har et guttelag fra Gaza, et jentelag fra flyktningeleiren i Libanon og et guttelag fra Jalazone-leiren på Vestbredden, i nærheten av Ramallah deltatt på Norway Cup, sier Fuad Timraz initiativtaker og koordinator i støttegruppa for palestinske fotballag.

– Dette har vært mulig takket være sjenerøs støtte fra norsk fagbevegelse og Norway Cup arrangøren Bekkelaget Sportsklubb. Vi er svært takknemlige og vet at disse dagene gir barna en opplevelse for livet, sier han.

Norge er fritt, rent og grønt

Abeer Hassan er trener for jentelaget Sabra & Shatila Survivors. Hun er veldig stolt over fremgangen til jentene. De vant torsdagens kamp 2-0 mot det norske laget Koll.
Abeer Hassan er trener for jentelaget Sabra & Shatila Survivors. Hun er veldig stolt over fremgangen til jentene. De vant torsdagens kamp 2-0 mot det norske laget Koll.

Abeer Hassan er trener for jentelaget Sabra & Shatila Survivors. Laget er satt sammen av 10 jenter mellom 10 og 13 år fra den palestinske flyktningeleiren Sabra og Shatila, som ligger i Libanon. Noen av jentene hadde for inntil to måneder siden aldri spilt fotball, andre har spilt lenge.

– Jentene har det veldig bra her, de syntes det er fritt og rent og grønt, sier Hassan. Det er en stor forskjell fra hvor de kommer fra. Jentene er født og oppvokst i flyktningeleiren, og har aldri spilt som et lag sammen tidligere. Før vi kom trente vi masse og vi har etter et par dagers spill her blitt mye flinkere, sier den engasjerte treneren Hassan.

Hun forteller at hjemme spiller de både i gatene eller på en fotballbane av betong.

– Jentene liker veldig godt å spille på gress og syntes det er mye bedre å falle på enn betong smiler Hassan.

Det palestinske følget sørger for god stemning med for trommer og sekkepipemusikk fra sidelinjen. Etter hver kamp danser jentene sammen med motspillerne i lokale drakter, og de hadde også en egen danseoppvisning i Oslo Rådhus.

– Å få lov til å være her på Norway Cup gir disse spillerne et stort pusterom fra en vanskelig hverdag. Her knytter de vennskap og har det gøy, sier Hassan.

Gir håp i en utrygg hverdag

Støttespillerne til Sabra & Shatila Survivors spilte musikk og lagde god stemning fra sidelinjen.
Støttespillerne til Sabra & Shatila Survivors spilte musikk og lagde god stemning fra sidelinjen.

Ansvarlige for tilretteleggingen av årets deltakelse for de palestinske lagene på Norway Cup er:

  • Terje Fjellum, leder Oslo Grafiske Fagforening
  • Siw Kjørsvik, Industri Energi
  • Svein Mortensen, internasjonalt utvalg LO i Oslo
  • Fuad Timraz, initiativtaker og koordinator

Industri Energi bevilget i år 80.000 kroner til årets deltakelse.

– Jeg ønsker å rette en spesiell takk til forbundsleder Leif Sande og Industri Energi, tidligere Kjemisk Forbund som i 26 år har støttet palestinske fotballag på Norway Cup og tatt på seg hovedansvaret for regnskap og revisjon, sier Fuad Timraz.

-Noen dager i fred, frihet og vennskapelig kappestrid setter spor og gir våre venner håp i en ellers utrygg tilværelse.

Fakta om Sabra og Shatila hentet fra Aftenposten:

  • Palestinsk flyktningleir opprettet i 1949 etter opprettelsen av staten Israel.
  • Under den libanesiske borgerkrigen (i september 1982) ble det gjennomført en massakre i leiren hvor et sted mellom 800 og 3500 mennesker ble drept. Massakren ble utført av en kristen milits også kalt Falangistenen.
  • Falangistene fikk i oppgave av israelske styrker i å gå inn i flyktningleiren for å renske den for medlemmer av PLO, den palestinske frigjøringsorganisasjonen.
  • Det bor i dag opp mot 20.000 mennesker i leiren. Konflikten i Syria har ført til at mange nye flyktninger har kommet til leiren.

Kilde: Wikipedia