Verdens beste forbund på HMS skal bli enda bedre

Industri Energi er verdens beste forbund på HMS, sier Frode Alfheim. Foto: Atle E Helgesen
Industri Energi er verdens beste forbund på HMS, sier Frode Alfheim. Foto: Atle E Helgesen

onsdag 14. oktober 2015

-Industri Energi er allerede verdens beste forbund på helse, miljø og sikkerhet (HMS). Målet er å bli enda bedre, sier nestleder Frode Alfheim på forbundets HMS-konferanse i Stavanger 14-15. oktober.

Frode Alfheim slår fast at ingen andre forbund har så mye fokus på helse, miljø og sikkerhet (HMS) som Industri Energi.

-Jeg har til gode å møte et fagforbund som har så mange HMS-medarbeidere og som jobber så dedikert for helse, miljø og sikkerhet som oss. Jeg tror faktisk at vi har flere som jobber med helse, miljø og sikkerhet enn hele stor-LO, sier han.

Industri Energi har tre heltidsansatte som jobber dedikert med HMS, i tillegg jobber en rekke andre av forbundets ansatte med HMS-relaterte saker, blant annet ved Brussel-kontoret.

Flere utvalg

Industri Energi har eget HMS-utvalg med representanter fra forbundets uteapparat, eget nettverk for hovedverneombud, kran- og løftgruppe og helikopterutvalg.

-Helikopterutvalg kan virke litt flott, men helikopterflyging er den største ulykkesrisikoen for de som jobber offshore, således er det uhyre viktig at vi har skikkelig kompetanse på dette området, sier han.

Alfheim påpeker at Industri Energis HMS-ekspertise stadig får internasjonal oppmerksomhet og at medarbeiderne er etterspurt på konferanser og som rådgivere rundt om i verden.

Verdensledende

Norge er ifølge Alfheim verdensledende på HMS både i offshore- og fastlandsindustrien.

– Sikkerhetsnivået hadde ikke vært så bra uten oss. Det skyldes at HMS er basert på et velfungerende trepartssamarbeid. I etterkant av Macondo-ulykken i Mexicogolfen sa både tilsynsmyndighetene og arbeidsgiverne at denne ulykken ikke kunne skjedd i Norge, fordi vi har et så velfungerende trepartssamarbeid.

Skal bli enda bedre

På forbundets HMS-konferanse slår Frode Alfheim fast at Industri Energi skal bli enda bedre på HMS.

-Målet er at vi skal bli enda bedre, særlig på det politiske arbeidet som er rettet mot helse, miljø og sikkerhet. Hvis vi skal få gjennomslag i saker som for eksempel gjelder arbeidsmiljøloven må vi gjøre det på den politiske arenaen, sier han.

Han peker også på fordelen ved å samarbeide med LO og andre forbund i HMS-arbeidet. –Får vi med oss LO og andre forbund blir vi enda sterkere, sier han.