Det grønne skiftet tar form i Tyssedal

F.v: Administrerende direktør i Tizir Titanium & Iron, Harald Grande, hovedtillitsvalgt Ørjan Andersson og områdeansvarlig i Industri Energi, Asle Reime.
F.v: Administrerende direktør i Tizir Titanium & Iron, Harald Grande, hovedtillitsvalgt Ørjan Andersson og områdeansvarlig i Industri Energi, Asle Reime.

fredag 13. november 2015

I løpet av ti år skal rundt syv millarder kroner investeres i utviklingen av hydrogenbaserte smelteovner hos Tizir Titanium & Iron i Tyssedal. Lykkes de med omleggingen kan det bli starten på det grønne skiftet for den kraftforedlende industrien i Norge. Industri Energi støtter tiltaket og mener at satsing på miljø er viktig for å beholde arbeidsplassene.

– Vårt mål er å bli det grønneste smelteverket i verden. Hvis vi ikke får prosessindustrien inn på det sporet, tror jeg det blir umulig å nå FNs togradersmål. Vi er veldig entusiastiske på dette, men det er også en kamp. Det er ikke bare å skru på en bryter, sier administrerende direktør i Tizir Titanium & Iron, Harald Grande.

Innen 2025 har ilmenittverket satt seg som mål å redusere Co2-utslippene med hele 90 prosent, samt bruke 40 prosent mindre energi. Dette skal skje ved at man bruker hydrogen der man i dag bruker store mengder kull. Hydrogenet skal brukes i en kjemisk prosess for å skille råstoffene.

– Det anlegget vi har i dag fungerer godt. Men vi velger å rive hele greia for å erstatte det med et som er mer miljøvennlig, sier Grande.

Økonomisk støtte fra Enova

Tidligere denne uken godkjente overvåkningsorganet Esa et tilskudd på 122 millioner kroner fra Enova til prosjektets første fase, et demonstrasjonsanlegg hvor bedriften kan teste ut forskjellige komponenter. Siden teknologien er helt ny, må bedriften selv stå for utviklingen. Omleggingen er beregnet til å ha en kostnadsramme på rundt syv milliarder kroner. Men når anlegget står ferdig, viser studier at fordelene skal være umiddelbare.

Hydrogen mer effektivt enn kull

– Der vi nå bruker ti timer på å varme ovnene opp til 1000 grader, vil det med hydrogen kun ta 20 minutter og vi kan gjøre det samme på 800 grader, sier han.

Fra venstre: Områdeansvarlig i Industri Energi, Asle Reime, hovedverneombud Sven Ove Bauge og administrerende direktør Harald Grande.
Fra venstre: Områdeansvarlig i Industri Energi, Asle Reime, hovedverneombud Sven Ove Bauge og administrerende direktør Harald Grande.

Det var i forbindelse med Industri Energis store Vestlandskampanje at forbundets utsendte fikk presentert de imponerende planene av Tizirs admistrerende direktør. Bedriften får honnør for initiativet til å starte en grønn omveltning innen den kraftkrevende industrien. Så snart teknologien er etablert kan den nemlig eksporteres til andre bedrifter.

– Satsing på miljø er med på å trygge arbeidsplassene. Dette prosjektet vil få veldig stor positiv effekt på miljøet da Co2-utslippene reduseres betraktelig. Og utviklingen av denne teknologien skjer her i Tyssedal, sier Asle Reime, leder for organisasjonsavdelingen i Industri Energi.

Han peker på at en industri som allerede er renest i verden, nå satser på å bli enda renere. Dette gjør at det liv laga for den kraftforedlende industrien i lang tid framover i Norge.

– Dette er et gigaprosjekt det investeres milliarder i, som er et bilde av den norske industrien få ser. Den kraftforedlende industrien har et helt annet fokus på et grønt skifte enn det som er faktum i det politiske etablissimentet, sier Reime.

Klimanøytral jernproduksjon

For at Tizir skal lykkes med sine planer om å erstatte kull med hydrogen er de avhengige av både politisk handlekraft og et råvarmarked som svinger riktig vei. Produksjon av hydrogen er en kraftkrevende prosess og Tyssedal har en lang industrihistorie nettopp på grunn av kraftverkene i fjordarmen. Både Grande og Industri Energi peker på at staten bør la være å bygge kabler til utlandet for eksport av strøm, og heller tilgjengeliggjøre energien for den kraftforedlende industrien. I tillegg må prisen på Co2-kvoter opp. Om politikerne innfrir, vil miljøkonsekvensene være enorme, mener de.

Tizir Titanium & Iron i Tyssedal.
Tizir Titanium & Iron i Tyssedal.

– Utenfor oljeindustrien står vi for et av største enkeltutslippene av Co2. Men når vi har bygd om til å bruke hydrogen skal vi kunne redusere det årlige utslippet fra 370.000 tonn til 60.000 tonn. Det er helt utrolige mengder energi vi kan spare. Om vi lykkes, skal vi kunne produsere jern klimanegativt, sier administrerende direktør Harald Grande.

Fakta:

K/S Ilmenittsmelteverket A/S ble bygget mellom 1983 og 86. Etter flere eierskifter er Tizir Titanium & Iron eid 50/50 av australske Mineral Deposits og franske Eramet.

Smelteverket produserer hvite pigmenter og høyrent støpejern fra ilmenitt. Pigmentene brukes i maling og matvarer, mens jernet brukes blant annet i vindmøller.

I oktober skrev Tizir under en intensjonsavtale med Sunnhordaland Kraftlag og Greenstat om levering av henholdsvis strøm og hydrogen.

Utbyggingen skal foregå i tre steg. Steg en et demonstrasjonsanlegg som skal stå ferdig i 2019. Steg to er en fullskala pilotanlegg som skal stå ferdig i 2021. Steg tre vil være en fullstendig ny produksjonslinje i 2025. Totale kostnader er beregnet til 7,1 mrd kroner.