tirsdag 19. januar 2016
-Det er fantastisk bra at Statoil og partnerne i en vanskelig tid går videre med utviklingsplanene for Johan Castberg, sier Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi.
Statoils konsernsjef Eldar Sætre opplyser på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag at partnerskapet har tatt Johan Castberg-utbyggingen i Barentshavet et langt stykke nærmere realisering.
-Dette er gledelige nyheter for den norske oljeindustrien og det nordnorske oljemiljøet, sier nestleder i Industri Energi Frode Alfheim.
Partnerskapet i Johan Castberg har blitt enige om grovskissen for konsept og framdriftsplan. Det nye konseptet baserer seg på bruk av et produksjonsskip (FPSO). Utbyggingen vil innebære omfattende subsea-utbygging. Feltet planlegges med i overkant av 30 undervannsbrønner.
Endelig investeringsbeslutning er planlagt i løpet av 2017, med produksjonsstart i 2022. Feltet vil ha en levetid på 30 år og vil gi betydelige muligheter for norske leverandørselskaper.
Venter svær investering
Frode Alfheim er strålende fornøyd med at partnerne har bestemt at utviklingsarbeidet på Johan Castberg skal fortsette.
-Statoil varsler en investering på 50-60 milliarder kroner i Barentshavet i en tid der oljeprisen ligger under 30 dollar fatet. Det synes jeg er djervt. Samtidig viser det at industrien har greid å få ned kostnadene så pass langt at oljeselskapene igjen tør å satse, sier Alfheim.
Han sier dette også er en rett venstre til alle de som har sagt at det aldri vil bli lønnsomme feltutbygginger i Barentshavet med dagens oljepris.
Største funn i Barentshavet
Johan Castberg er det største oljefunnet i Barentshavet, med et volumanslag på 450-650 millioner fat.
Partnerskapet planlegger bruk av shuttletankere for å ta oljen til land og marked, fordi Johan Castberg ikke er stort nok alene til at det blir lønnsomt med en oljeterminal på Veidnes.
Men evaluering av terminal for ilandføring videreføres i et eget prosjekt.
Solid inspirasjon
Frode Alfheim understreker at satsingen på Johan Castberg også er et viktig signal i forkant av den kommende 23. konsesjonsrunde.
-Dette er en solid inspirasjon til de selskapene som har søkt lisenser i 23. konsesjonsrunde. Den runden dreier seg utelukkende om nye lisenser i Barentshavet og skal tildeles før sommeren.
Alfheim legger ikke skjul på at 2016 blir et steintøft år for oljebransjen. – Men sånn sett er Castberg et lys i tunnelen. Dette er første gang oljeselskapene i Norge bruker en krisetid til å fatte denne type beslutninger, sier Alfheim.