Diskusjoner om sokkelens framtid dominerer på LOs olje- og gasskonferanse

Rekordhøye 200 deltakere diskuterer sokkelens framtid på LOs olje- og gasskonferanse.
Rekordhøye 200 deltakere diskuterer sokkelens framtid på LOs olje- og gasskonferanse.

mandag 31. oktober 2016

-Inntektene fra olje- og gassvirksomheten finansierer velferdsstaten og bidrar til at vi kan ha en sterk offentlig sektor, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi på LOs olje og gasskonferanse.

I en rapport anslår Konkraft at det vil bli investert 300-350 milliarder kroner bare på nordnorsk sokkel innen 2030. – Hva skal erstatte det dersom opposisjonen vinner fram i diskusjonen om framtidens petroleumsvirksomhet, spør nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Han viser til at tre enkelte felt utenfor Nord-Norge alene ga staten 60 milliarder kroner i inntekter i 2014. Det aller meste av dette gikk til staten. -Dette er inntekter som finansierer velferdsstaten og som bidrar til at vi kan ha en sterk offentlig sektor, sier Alfheim.

Han ramset opp at oljefondet nå er verdt over 7000 milliarder kroner, at 226 milliarder kroner på statsbudsjettet kom fra petroleumssektoren, 200 milliarder ble investert på sokkelen i fjor og at det ble eksportert oljeutstyr for nesten 200 milliarder kroner i fjor.

Må bruke fakta

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sier det trengs mer fakta i diskusjonen om framtiden på norsk sokkel. – Faktum er at verden vil trenge mer energi i framtiden og at olje/gass vil være en viktig del av energibildet i alle fall til 2050. Da er det dårlig klimapolitikk å stenge ned norsk sokkel, når ingen land kan rapportere lavere utslipp enn Norge, sier Schjøtt-Pedersen.

Han minner om at norsk produksjon enkelt kan erstattes av Kuwait, Saudi-Arabia eller Iran. – Men da vil også inntektene og arbeidsplassene havne der. En avvikling av norsk petroleumsvirksomhet ville rasert offentlig sektor. Skulle vi kuttet antall stillinger i offentlig sektor tilsvarende oljeinntektene ville 100.000 offentlige stillinger forsvunnet. Hele velferdssamfunnet ville sett annerledes ut og vi ville fått et klart mye dårligere tilbud innen skole og helsevesen, sier han.

Krigserklæring

Bakgrunnen for diskusjonene på LOs olje- og gasskonferanse er at enkelteforbund har gått sammen for å forsøke å frede Lofoten og Vesterålen og starte avviklingen av norsk olje- og gassproduksjon.

Dag Unnar Mongstad i Industri Energi, Roar Abrahamsen fra Fellesforbundet og Atle Tranøy fra Fellesforbundet la mandag en krigserklæring på bordet da LOs olje- og gasskonferanse i Bodø startet.

– Om vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre «vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund», heter det i uttalelsen som er gjengitt hos Frifagbevegelse.