tirsdag 29. november 2016
Forskning viser klar sammenheng mellom skiftarbeid og en rekke fysiske og psykiske plager. – Det er særlig viktig å få nok søvn, sier forsker Dagfinn Matre ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
Forsker Dagfinn Matre ved Stami viste på konferansen «Skiftarbeid og helse i oljå» at skiftarbeid og lange arbeidsdager gir økt risiko for søvnforstyrrelser, ulykkesrisiko, psykiske plager, hjerte-/karsykdommer, diabetes, muskel/skjelettplager, kreft og andre helseutfall.
-Det er ikke gitt at skiftarbeidere får disse plagene, men det er økt risiko, sier Matre og påpeker at fritid og arv også spiller inn.
– Søvn gir økt energi, bedre humør, bedre immunsystem, bedre læring og hukommelse, sier han.
Ifølge internasjonale studier har ikke organisering av skift så mye å si bare man får tilstrekkelig fridager for å sove ut. Og Matre viser til at veldig tidlig start på morgenskift er ugunstig, fordi folk ikke legger seg tidligere og dermed får redusert søvnlengde.
-Særlig kombinasjonen lang arbeidstid og natt er ugunstig. Det gir 7,5 ganger høyere risiko for trøtthet sammenliknet med dagarbeidere. Det igjen henger sammen med at trøtthet gir redusert evne til å ta kompliserte beslutninger og økt risiko for feilhandlinger, som dermed gir økt risiko for ulykker.
Konferansen «Skiftarbeid og helse i oljå» arrangeres av samarbeidskomiteene for operatør og oljeservice i Industri Energi. Konferansen holdes på Sola 28-29. november.