fredag 28. april 2017
– Det grønne skiftet er videreforedling av det hvite gullet vi har i fossene våre til grønn industri langs hele norskekysten, Det er aluminium som produseres fra fossekraft i Norge, i stedet for urenset vannkraft i Kina, sa Ommund Stokka på Industri Energi sitt landsmøte.
– Vi vet hva det grønne skiftet er. Det grønne skiftet er industri i Norge, sa han, og viste til at det er langt mer klimavennlig å foredle ren norsk vannkraft til industriprodukter her – enn å selge krafta til utlandet og la land med langt mindre klimavennlig industri ta over produksjonen av varene våre medlemmer lager i dag på norske industribedrifter, sa Stokka fredag 28. april.
Stokka, som leder Industri Energi sin arbeidslivsavdeling, løftet i sin tale frem industrien i Norge som den egentlige miljøbevegelsen og nøkkelen til å løse klimautfordringene.
Landsmøtet startet i dag fredag 28. april og varer til søndag 30. april.
Hver industribedrift som flagger ut, er et tapt klimapolitisk virkemiddel
– Alle som er opptatt av klima bør skjønne viktigheten av å produsere varer som verden trenger i Norge, fremfor steder hvor CO2 er et fremmedorg og fagorganisering er forbudt. Hver industribedrift som flagger ut fra Norge er ikke bare et tap for lokalsamfunn, arbeidsplasser og verdiskapning, det er et tapt klimapolitisk virkemiddel, sa han han.
Industri Energi har gjennom en årrekke arbeidet intenst for å sikre at vannkrafta skal brukes til å lage industriprodukter og skape verdiskapning i Norge, fremfor å selges til utlandet for høyest mulig pris. Derfor kjemper vi for å stanse byggingen av utlandskabler. Kraftbransjen jobber mot oss fordi de vil tjene penger på å selge strømmen til utlandet dyrest mulig, og miljøorganisasjoner jobber mot oss. Men som Stokka understreket:
– Den egentlige miljøbevegelsen er oss! Vi vet at det er bedre for samfunnet å tjene å tjene 8 milliarder på aluminium enn å en milliard på å selge vannkrafta på børsen i Europa!
Hadde vi satt prislapp på alle sikkerhetstiltak, hadde vi fortsatt hatt barnearbeid i Norge
I sin tale la Stokka også svært mye vekt på kampen for sikkerhet i arbeidslivet, og at alle som jobber for norsk oljeindustri – inkludert på skip eller såkalte flerbruksfartøy, skal være omfattet av arbeidsmiljøloven.
– Den ytterste konsekvensen av dårlig sikkerhet er en mamma eller pappa som aldri kommer hjem fra jobb, sa Stokka, og trakk frem den tragiske helikopterulykken på Turøy for ett år siden, hvor 13 mennesker mistet livet. Bare måneder før omkom et av våre medlemmer da riggen COSL Innovator ble rammet av en voldsom bølge.
Han roste innsatsen våre tillitsvalgte og hovedverneombud gjør for sikkerheten ute på arbeidsplassene, og garanterte at forbundet «konsekvent på alle plan jobber mot alt som lukter av dårligere helikoptersikkerhet – inkludert EU-forordninger som kan komme til å føre til dårligere sikkerhet.»
Ommund Stokka har selv hovedansvaret for vårt arbeid med å sørge for at arbeidsmiljøloven også skal gjelde oljearbeidere på skip. 16. mai skal saken opp i Stortinget.
– 16, mai har politikerne sjans til å gjøre noe med det. 16. mai skal vi få se hvem som er på vår side, og hvem som ikke er det, sa Stokka, før han trakk fram den pågående diskusjonen om hva dette vil koste.
– Karl Erik Schjøtt Pedersen og Norsk olje og gass har blitt desperate i sin argumentasjon. De truer den ene dagen med en regning på 60 milliarder, den andre med en regning på 100 milliarder. De betaler konsulenter for å sette en prislapp på konsulenter, sa han, og trakk en historisk parallell:
– Hadde vi satt prislapper på alle sikkerhetstiltak i norsk vernelovgivning, hadde vi fortsatt hatt barnearbeid i Norge, sa han, og slo fast hva diskusjonen egentlig bør handle om: Er det en prislapp norske politikere norske politikere bør bekymre seg for, så er det prisen for en storulykke – en storulykke de har sagt nei til å regulere. Det er faktisk helt absurd at vi i 2017 må argumentere for at arbeidsmiljøloven skal gjelde for arbeidsmiljøloven i Norge!
Hyllet tillitsvalgte
En gjennomgangstone i Stokkas innlegg var at tillitsvalgte spiller en uvurderlig rolle. Ikke bare i sikkerhetsarbeid spesielt, men for lønns- og arbeidsvilkår generelt.
Sammen med alle de flinke folkene våre på vaskeriene klarte vi i 2014 å løfte lønnsnivået, og vi har fått til mange resultater vi er stolte av sammen med tillitsvalgte i de andre bransjene våre.
Ommund Stokka ledet forhandlingene på oljeserviceavtalen under oppgjøret i 2016, hvor vårt konkurrerende forbund SAFE godtok et tilbud vi hadde sagt nei til. Det ble en tøff kamp og streik før vi kom i mål med et bedre resultat enn vi ellers ville fått, for sin innsats ble streikelederne Knut Nesland, Aase Findtland, Atle Bertelsen, Egil Bjørheim, Kjell Vestly og Trond Myhrvang hyllet fra talerstolen.
– Dere er mine helter!