Landsmøtet 2017: Arbeidere stemte på Trump for å redde arbeidsplasser

Kim Nibarger i United Steel Workers (USW). Foto: Leiv Martin Green.
Kim Nibarger i United Steel Workers (USW). Foto: Leiv Martin Green.

lørdag 29. april 2017

Det er bare å erkjenne at mange arbeidere i stålindustrien stemte på Donald Trump på grunn av at kinesisk stål har utkonkurrert amerikansk stål gjennom sosial dumping, sier Kim Nibarger i United Steelworkers (USW).

Dette gjelder også for mange andre bransjer, der Kina har utkonkurrert amerikanske produkter.

– Vi mener dette har skjedd ved urettferdige handelsavtaler, og ved at kinesiske arbeidere i mange tilfeller har hatt uverdige lønns-og arbeidsforhold. Dette har ført til at stål fra Kina har blitt solgt til dumpingpriser i USA.

Nibarger sier det er viktig å huske på at det ikke finnes en velferdsstat i USA på lik linje med Norge.

– Å miste jobben er en katastrofe for den enkelte arbeidstaker og familie som i mange tilfeller ikke kan klare seg økonomisk. Mange mister hus og hjem, og familier går ofte til grunne, sier han.

USW organiserer arbeidstakere i USA, Canada, og Karibien.

– Helse, miljø og sikkerhet er også på topp på vår prioriteringsliste, og vi kjemper selskaper som fortrekker kontraktører, fremfor kompetente arbeidstakere som er fast ansatte.

Kim Nibarger sier at han er takknemlig for den støtte som Industri Energi ga til USW under streiken blant oljearbeidere ved ni raffinerier i USA i 2015.

– Vi trenger globale avtaler, hvor selskapene aksepterer faglig organisering og rettigheter. Vi vil alltid kjempe for sosial rettferdighet, og redusere bruken av uorganiserte innleide arbeidstakere sier Kim Nibarger.