Finnfjord vil lage fiskefôr av CO2

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi møtte statsminister Erna Solberg under besøket på Finnfjord.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi møtte statsminister Erna Solberg under besøket på Finnfjord.

mandag 22. mai 2017

Energieffektiv produksjon er synonymt med fabrikken Finnfjord i Finnsnes. Nå ruger de på enda flere spennende planer!

Nå tar bedriften sin produksjon et steg videre. Framtidens fiskefôr skal nemlig komme fra alger produsert av CO2-utslipp fra fabrikkens produksjon av ferrosilisium.Finnfjord er faktisk en av Europas største og verdens mest energieffektive produsent av ferrosilisium. Produksjonen består av tre smelteovner og har en årlig produksjonskapasitet på 100.000 tonn ferrosilisium.

Allerede har bedriften gjort mye for at produksjonen skal bli mest mulig fri for CO2 gjennom utstrakt CO2-fangst. Mengden av fanget CO2 skal utnyttes til produksjonen av alger. Algene dyrkes fram ved at de fôres med røyk fra smelteverket. Røyken inneholder nemlig mye av det algene trenger for å leve og vokse. Slik renses også fabrikkrøyken for CO2. Så skal algene brukes til fiskefôr.

Eget senter for karbonfangst

Bak det spennende prosjektet ligger årevis med forskning og samarbeid med UiT Norges arktiske universitet. Prosjektet får offentlig støtte fra både regjeringen og Troms fylke.

18. mai var statsminister Erna Solberg på besøk på Finnfjord under markeringen av starten på det som skal bli til «Nasjonalt senter for CCU (Carbon Capture and Utilisation)». Også forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi var tilstede på presentasjonen. Han er veldig imponert over planene om utnytting av CO2 til å lage fiskefòr.

– Finnfjord tar utviklingen et steg videre. De tar i bruk problematisk avfall som råstoff. Det vil gi et veldig godt bidrag i klimaarbeidet ogå skaffe mat til verdens voksende befolkning. Dette kan sikre tilgangen på fôr til en oppdrettsnæring som er i vekst, mener Alfheim.

Klart for uttesting

Fôret er ferdig og skal nå testes ut.

– Det gjenstår fortsatt testfaser før fôret eventuelt kan brukes fullskala. Fôret kan brukes direkte uten tilsettinger fordi det inneholder allerede alle næringskomponentene. Dersom man lykkes med dette, vil det øke fôrtilgangen i oppdrettsnæringen med veldig mye.Dette kan også gi en del nye arbeidsplasser i framtiden, sier forbundsleder Alfheim.

Det var stort å få besøk fra statsministeren, Alfheim og Bellona-leder Frederik Hauge på arbeidsplassen, forteller nestleder i Finnsnes kjemiske arbeiderforening 158 Liv Mette Storelvmo.

– Så vidt jeg vet er fôret det eneste av sitt slag.Det er veldig artig at prosjektet får så store ringvirkninger. Det ser veldig lovende ut. Det er jo nesten som en månelanding! mener nestlederen.

Vil gi sunnere fisk og flere arbeidsplasser

Prosjektet befinner seg på trinn fire av fem. Én tank med rundt 26.000 liter står klar. Pelletskulene er allerede prøvd ut i småskala på laks og gullfisk. Ved utvidelse skal beholdningen opp til tre-fem tanker med tre millioner liter per tank.

– Både gullfisken og laksen ble god og feit. Fôret er mye sunnere og renere for fisken enn andre fôr og fører til at omega3-innholdet i fisken øker.De ansatte er godt informert av universitetet og synes det er spennende å ta del i det. Enn så lenge er det universitets personale som jobber med dette, med teknisk bistand fra oss. Men håpet er at det vil gi mange nye arbeidsplasser i produksjonen på sikt, sier Storelvmo og gleder seg til fortsettelsen.