Rekordproduksjon av nikkel ved Glencore i Kristiansand

Tillitsvalg Cay Nordhaug kan glede seg over at Glencore går så det suser.
Tillitsvalg Cay Nordhaug kan glede seg over at Glencore går så det suser.

torsdag 20. juli 2017

Nikkelverket i Kristiansand produserte rekordmye nikkel, kobber og kobolt i 2016.

I 2016 endte produksjonen på 92.734 tonn nikkel, 28.122 tonn kobber, og 3.541 tonn kobolt. Ut over dette kommer 106.347 tonn av biproduktet svovelsyre i tillegg til et ukjent antall edle metallerPå åtte år har Glencore levert i overkant av en milliard kroner i overskudd.

– Vi er godt fornøyd med rekordresultat både for produksjon, omsetning og resultat for 2016 ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand, sier tillitsvalgt Cay Nordhaug i Industri Energi.

–Vi kunne faktisk ha produsert mer for 2017, men redusert råstofftilgang gjør at vi nok ikke kommer opp i samme volumer i år i følge ledelsen ved verket, legger han til.

Glencore har rundt 520 ansatte, hvorav 360 ansatte er organisert i Industri Energi. Bedriften har fått flere priser de siste årene, blant annet Kompetanseprisen under årets Agderkonferansen på grunn av den sterke satsingen på lærlinger.

–Vi har for øyeblikket 36 lærlinger, noe som vi er stolte av. Det arbeides svært aktivt med rekrutteringen ved Glencore, sier Nordhaug.

Batterier til el-bil

Nikkel brukes først og fremst til fremstilling av rustfritt stål, men har også blitt viktig ved produksjon av batterier til en stadig voksende el-bilproduksjon og annet behov for strømlagring. Det siste gjelder også for kobolt, som ellers anvendes til katalysatorer for petroleums- og kjemisk industri, samt i legeringer som skal tåle høye temperaturer og stor mekanisk belastning. Kobber har sin viktigste anvendelse i elektriske komponenter, men brukes også i messing- og myntproduksjon.

–Vi ønsker oss naturlig nok høyere nikkelpriser. Før 2010 var prisen fem ganger høyere i dag. Så pøste kineserne inn nikkel i markedet og prisen falt. Vi er likevel optimistiske. Det er høy kvalitet i produksjonsprosessene, og arbeidsstokken er svært dyktig, sier Cay Nordhaug.