mandag 13. mai 2019
Ungdomsutvalget i Industri Energi Equinor melder seg på i klimadebatten: – Vi ønsker en framtid som er bærekraftig for klimaet, men også for Norge. Vi er sterkt uenige i at å stenge krana over natta er svaret, skriver de i en uttalelse.
Uttalelsen, som har tittelen «Til klimaungdommen, fra oljeungdommen!» er en av syv uttalelser som ble vedtatt på Industri Energi Equinor sitt årsmøte 9. og 10. april.
«Oljeungdommen» vil være med og ta en tydelig stemme på lik linje med andre ungdommer som er opptatt av klimaet, og mener det er viktig at deres perspektiver kommer tydeligere frem i debatten.
– Kjære alle dere engasjerte ungdommer. Dere som sto sammen med plakater i hånda. Dere som ropte slagord over det ganske land. Dere som brenner for noe og tør å vise det! Det er nettopp det vi også gjør. Vi brenner også for framtida vår. Det er på tide vi henger oss på kampen om klima, men for at vi skal kunne slenge oss med, må vi først fortelle hvordan vi ser på ting. Fordi: vi er ikke enig i alle slagord eller opprop, skriver de.
Verden vil trenge olje- og gass i mange år til. Lønner seg for klimaet å produsere der utslippene er lavest
Equinor-ungdommen trekker særlig frem at verden vil trenge olje og gass i mange år til, ikke bare som drivstoff – men også produksjon av mange andre hverdagsprodukter vi alle bruker hver eneste dag, og fordelen med å utvinne olje og gass på norsk sokkel siden vi produserer med lave utslipp sammenlignet med andre land.
De understreker også Equinor er et selskap med store ressurser og mye kompetanse. At de har tyngden som skal til for å drive frem prosjekter som bidrar til utslippskutt.
– Selskapet vårt har ryggrad og kapital til å bære prosjekter, prøve og feile, for så å prøve på nytt. Dette klarer vi på grunn av utvinningen, eksporten og ikke minst kompetansen vi har i dag. Hvem andre klarer dette?
En næring med enorme ringvirkninger
Et annet kjernepoeng ungdommene trekker frem er de enorme ringvirkningene fra norsk olje og gassnæring – noe man merker i både opp- og nedturer, og de viser til hvordan siste oljekrise rammet hardt og bredt:
– Se for deg alle familiene som må revurdere livssituasjonen, fordi de ikke lenger har råd til hus og hjem? Se for deg kommunen som må nedbemanne lærere, sykepleiere og andre ansatte fordi skatteinntekten fra oljearbeideren som gikk direkte til kommunen, nå er vekke. Se for deg snekkeren, elektrikeren, maleren som mister jobben, fordi folk ikke har råd til å bygge hus og hytte. Veiutbygging som stoppes og andre midler til velferd og trygghet fjernes, skriver de.
Må ikke sage over den greina vi sitter på
Mye står på spill. «Oljeungdommene» vil være med på å skape en grønn fremtid med andre engasjerte ungdommer, men understreker at det ikke kan skje ved å rive ned alt vi har bygget opp og ta fra folk jobbene deres.
– Vi må sammen klare å finne noe, som kan føre velferden, tryggheten og frihet framover. Men for å klare å finne dette nye, må vi ha ressurser, både i form av kompetanse, folk og penger.