torsdag 5. september 2019
Hovedtillitsvalgt i riggselskapet Seadrill, Arild Berntsen, har valgt å engasjere seg politisk for å fremme oljearbeidernes interesser. – For å ivareta våre medlemmer trenger vi flere tillitsvalgte i politikken, både sentralt og lokalt, sier han.
Arild Berntsen har jobbet i riggselskapet Seadrill (tidligere Smedvig) i 30 år. I 24 av disse årene har han vært tillitsvalgt. Han er i dag hovedtillitsvalgt i Seadrill og forbundsstyrerepresentant i Industri Energi.
– Jeg engasjerte meg i politikken fordi jeg så at nesten ingen andre i oljebransjen er aktive i lokalpolitikken i Stavanger. Som mangeårig klubbleder er jeg opptatt av arbeidstakernes interesser, oljebransjens framtid og Stavangers posisjon som oljehovedstad. Men for å ha innflytelse innså jeg at jeg selv måtte engasjere meg politisk, sier han.
Berntsen valgte å melde seg inn Arbeiderparti i fjor og står som 16. kandidat for partiet ved årets kommunevalg i Stavanger.
For få tillitsvalgte i lokalpolitikken
Arild Berntsen er en av svært få tillitsvalgte som står oppført på valglister ved kommunevalget i Stavanger.
-Det er knapt noen andre, i alle fall ikke fra vår del av fagbevegelsen, på valglistene til noe parti i Stavanger. Jeg ser på meg selv som en representant for arbeidstakerne, og spesielt for de som jobber innenfor olje- og gassbransjen. Og jeg mener det er på høy tid at flere fra tillitsvalgtsapparatet blir aktive i politikken, fordi vi tillitsvalgte har betydelig kunnskap om hvor skoen trykker i arbeidslivet, sier han.
Av kjernesaker ivrer han for at ungdom skal få lærlingplasser, mer bruk av faste ansettelser og mindre bruk av bemanningsbyråer.
-Jeg er også opptatt av å bekjempe sosial dumping. Innenfor riggbransjen er ikke sosial dumping noe stort problem ennå, men vi ser en økning av sosial dumping innenfor deler av oljebransjen. Det er en utvikling som fort kan spre seg og jeg vil gjøre mitt for å bekjempe dette, sier han.
Vil styrke oljehovedstaden
Berntsen er dessuten opptatt av å styrke Stavangers posisjon som Norges oljehovedstad.
-Det er tendenser til at deler av denne næringen søker mot Østlandet, blant annet hadde min egen arbeidsgiver Seadrill i en periode sitt hovedkontor Oslo. Men Seadrill flyttet tilbake til Stavanger i fjor.
-Jeg mener det er avgjørende for bransjen å være nær aktivitetene og ikke minst der kundene er. I Stavanger har vi en samlet olje- og gassklynge som består av operatørselskaper, leverandører, myndigheter og fagforeninger. Politikerne må støtte opp om denne klyngen og gjøre det attraktivt for selskapene å være i Stavanger-regionen, sier Berntsen.
Han understreker dessuten at olje- og gassbransjen ikke er en solnedgangsnæring, men en bransje som vil være svært viktig for Norge i mange tiår framover.
– Ingen annen bransje kan ta over oljeindustriens betydning sett i forhold til antall arbeidsplasser og verdiene den skaper for samfunnet. Derfor er det svært viktig at bransjen får politisk støtte, både nasjonalt og lokalt.
-Jeg er på ingen måte imot at myndighetene samtidig skal støtte opp om fornybare næringer, men dette ikke er noen motsetning. Oljebransjen er opptatt av å redusere sine egne klimautslipp. Og mange av selskapene, blant annet Equinor, investerer stort innen fornybarindustrien. Vi har dessuten masse kompetanse og teknologi som kan brukes innenfor begge disse bransjene, sier han.