tirsdag 18. februar 2020
Den flyttbare boliginnretningen «Floatel Endurance» hadde filippinsk mannskap om bord i seks uker, uten tariffestet lønn eller friperiode. Industri Energi vil ta ut søksmål for at de ansatte skal få etterbetalt lønnen som de har krav på.
– Ingen skal bli bedt om å jobbe om bord på en rigg i seks uker. Vi har gjort krav om inntektstap tilsvarende differansen mellom lønnen som er satt i tariffavtalen, og det selskapet betalte de filippinske arbeiderne. I tillegg kommer overtid og ventetid for ytterligere timer, sier forhandler Fraser Knox i Industri Energi.
Boligriggen «Floatel Endurance» kom til Norge 8. september i fjor for å klargjøres ved et verft, før den skulle på oppdrag for Equinor på Martin Linge-feltet. Det ble signert en lokalavtale for mannskapet. Det var ikke åpning i avtalen for at utenlandsk arbeidskraft kunne arbeide under dårligere vilkår enn det som var avtalt.
20. oktober oppdaget Industri Energi at et filippinsk mannskap hadde vært om bord og arbeidet hele perioden riggen hadde vært i Norge. Dette ble tatt opp med selskapet, og filippinerne ble sendt av riggen påfølgende dag.
-Det er snakk om motormann og mekaniker, som var 100 prosent faste stillinger på vårt tariffområde. De burde fulgt samme plan som det øvrige mannskapet på riggen, sier han.
Industri Energi ga selskapet muligheten til å løse problemet gjennom forhandlinger, men bedriften var ikke villig til å godtgjøre de filippinske besetningsmedlemmene i sin helhet.
-Bedriften ville bare betale rundt halvparten av det de skyldte de to filippinske arbeiderne. De prøvde seg med å være kreative og gjemme seg bak ITF-avtaler. Og deretter foreslå å kompensere hele den filippinske arbeidsstyrken i bemanningsbyrået, i stedet for å betale de to som hadde jobbet hele seks uker.
Fraser Knox sier dette er sosial dumping og fullstendig uakseptabelt.
-Vi kom ingen vei med forhandlingene med bedriften og har ikke annet valg enn å reise rettslige forhandlinger for å sikre at pengene refunderes i sin helhet, sier Knox. Han ber operatørselskapene være enda tydeligere når de skriver kontrakter med underleverandører om at en slik praksis ikke er akseptabel.