fredag 28. august 2020
Andreas Lorentzen er en av de nye lærlingene ved Kronos Titan i Fredrikstad. – Vi ser at rekruttering av lærlinger er en stadig viktigere kilde til å sikre oss nye dyktige fagarbeidere for fremtiden, sier hovedtillitsvalgt ved Kronos Titan, Per Øistein Kivijärvi.
I Fredrikstad ligger den tradisjonsrike fabrikken til Kronos Titan AS. Der produseres titandioksidpigment og jernsulfat. Førstnevnte brukes blant annet til å gjøre plast, maling og tannkrem hvitere i fargen. Jernsulfat omdannes til granulat og brukes blant annet i sement og til rensing av anlegg. Lærlinger er blitt en stadig viktigere for å tiltrekke nye fagfolk til bedriften.
– Selv om vi er en stolt og tradisjonsrik bedrift, så er vi hele tiden avhengige av å tiltrekke oss dyktige fagfolk for å henge med videre, sier hovedtillitsvalgt ved Kronos Titan, Per Øistein Kivijärvi.
Kivijärvi er tydelig på at det ikke bare er enkelt å få tak i kvalifiserte folk.
– Servicebedriftene har dratt i fra oss lønnsmessig den siste tiden, så vi må gjøre oss attraktive og være mer frempå for å klare å rekruttere folk til oss. Lærlinger er derfor en viktig måte for oss å rekruttere på, sier han.
Kronos Titan er lærebedrift innen tre fag: Automatiseringsfaget, Industrimekanikerfaget og Kjemiprosessfaget. Bedriften har aktive lærlinger innen alle disse fagene, og neste uke starter fire nye lærlinger på veien mot fagrevet: Tre industrimekanikere og én innen kjemiprosessfaget.
Går fra sommervikariat til start på læretiden
Andreas Lorentzen er en av de nye lærlingene, han fikk tilbud om sommerjobb og lærekontrakt da bedriften bestemte seg for å ta inn en ekstra lærling i industrimekanikerfaget enn de opprinnelig hadde planlagt.
– Jeg ble veldig glad da de ringte og tilbudte meg både sommerjobb og læreplass, sier Lorentzen, som allerede har opparbeidet seg erfaring fra flere andre industribedrifter gjennom utplassering fra skoletiden på Glemmen VGS i Fredrikstad.
– Kronos er en veldig fin bedrift, jeg trives godt med kjekke kolleger, så her flyr dagene unna, sier han.
Nå skal først fagbrevet fullføres, hva som skjer videre etter det har Lorentzen enda ikke helt bestemt seg for.
– Jeg er delt mellom lysten til å jobbe videre og ambisjoner om videreutdanning på fagskole eller til ingeniør. Det er jo noe med det når man endelig har begynt å tjene penger, etter mange år på skole, sier Lorentzen.
Ser resultater av fagforeningens arbeid for å få inn flere lærlinger
I følge Kivijärvi er det i alle fall gode muligheter for de som ønsker å fortsette etter læretiden.
– Vi gir ingen garanti, men de aller fleste får tilbud om fast jobb etter læretiden. Det er veldig sunt at det kommer inn ungdommer her, det skjerper også oss andre og holder oss på tå hev når det gjelder både HMS og kompetanseutvikling, sier han.
Som hovedtillitsvalgt er han også meget fornøyd med at de over de siste årene har økt antallet lærlinger.
– Dette er noe vi i fagforeninga har jobbet lenge for, og nå endelig ser resultatet av. Det å være lærebedrift har så mange fordeler, ikke minst for de av oss som får være instruktører for dem. I tillegg er det et viktig samfunnsansvar å sørge for at elevene får et sted å fullføre utdanningen sin som fagarbeider, argumenterer han.
Kampanje for å få flere læreplasser
Industri Energi deltar i år i den landsomfattende kampanjen «Læreplassjeger». Kampanjeansvarlig i Industri Energi, Barbro Auestad, var før sommeren bekymret for om det ville bli nok læreplasser til de 21000 ungdommene som har søkt læreplass i år. Auestad oppfordret bedriftene til å undersøke muligheten for om de kunne ta inn flere, og har jobbet videre for dette gjennom møter med tillitsvalgte.
– Jeg opplever at våre tillitsvalgte jobber veldig godt med å få bedriftene til å ta inn flere lærlinger, derfor er det kjempepositivt å høre at dette arbeidet gir resultater, sier Auestad.
Auestad anbefaler alle som er interesserte i temaet å besøke nettstedet til kampanjen «Læreplassjeger» (se adresse nederst i saken).
– Dette er en viktig kampanje, særlig nå som mange bedrifter opplever vanskelige tider på grunn av koronaviruset, er det viktig at alle bidrar med å gå en ekstra runde i bedriften på om det finnes rom for å ta inn flere lærlinger. Disse ungdommene sitter på verdifull kunnskap, så det er helt klart gunstig for både bedrift og elev, slår Auestad fast.
Trykk her for å komme til nettstedet for kampanjen «Læreplassjeger».