mandag 21. september 2020
Regjeringen opplyste mandag at den vil realisere fangst og lagring av CO₂ ved Norcems sementfabrikk i Brevik. – En stor dag for våre medlemmer ved Norcem, men det faglig riktige ville vært å gå for begge anleggene, det ville gitt et mye sterkere prosjekt, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Norcem i Brevik, Tom Jacobsen, er svært fornøyd over at sementfabrikken får klarsignalet om fangst og lagring av CO₂ (CCS) som de har ventet på i en årrekke. – Dette har stått øverst på min agenda i mange år. Dette betyr at fabrikken er bombesikker og kommer til å leve i 100 år til, sier Tom Jacobsen til FriFagbevegelse.
Han understreker at fabrikken nå blir atskillig mer konkurransedyktig. – Nå kan vi snart produsere «grønn sement». Kundene vil ha byggemateriale som er mest mulig karbonnøytralt. Når vi kan begynne å fange CO₂ blir vi grønnest i verden, fortsetter Jacobsen.
Både LO og NHO har krevd at det skulle investeres i to anlegg, både ved sementfabrikken i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud.
Forbundsledere i Industri Energi, Frode Alfheim, sier at dette er en stor dag for våre medlemmer som skal jobbe videre med prosjektet både på land og sokkel. Men understreker samtidig at Regjeringen burde gått for å realisere begge prosjektene.
– Endelig skal vi komme i gang med fullskalaprosjektet for fangst og lagring av CO₂. Men, Regjeringen legger seg på et skuffende lavt ambisjonsnivå. Det faglig riktige ville helt klart være å gå for begge anleggene, det ville gitt et mye sterkere prosjekt. «Langskip» er et stort og ambisiøst prosjekt for norsk industri, men det er heller ikke risikofritt. For å gjøre prosjektet sterkere, ville det vært mye bedre å gå for begge anleggene nå, heller enn bare det ene. Det ville gitt et større fangstvolum og bedre infrastruktur, noe som ville vært en klar fordel for prosjektet.
– Når regjeringen i dag ikke gir grønt lys for begge prosjektene, så må vi bare brette opp ermene og jobbe på for at også Klemetsrud kommer i gang. Det store målet er jo at Europa skal se til norsk sokkel for å få lagret sine utslipp, da kan ikke vi være bremseklossene, sier Frode Alfheim.